Hoe moet je contouren?

Contouren is een term die je erg vaak voorbij hoort komen. Maar wat is het nou eigenlijk precies? Door middel van make-up leg de nadruk op bepaalde gedeeltes van je gezicht. Plekken die je wilt laten opvallen krijgen een lichte kleur, terwijl gedeeltes die je wilt verbergen een donkere kleur krijgen. Zo kun je er bijvoorbeeld kiezen om je jukbeenderen naar voren te laten komen of je neus kleiner te laten lijken. Uiteraard zijn er nog vele andere dingen die je kunt bereiken middels contouren. Ben je benieuwd hoe je moet contouren? Wij bespreken hier contouren tips voor beginners, dus lees snel verder als jij binnenkort wilt gaan shinen!

Benodigdheden

Om te gaan contouren heb je uiteraard wel een aantal make-up producten nodig. Om je te helpen hebben wij een kort lijstje gemaakt met de benodigdheden.

 • Foundation. Hier is het aan te raden om een foundation kleur te gebruiken die dichtbij je eigen huidskleur zit, aangezien dit er het meest realistisch uitziet.
 • Highlighter. Om te kunnen highlighten heb je een lichte poeder nodig. Voor lowlighten (schaduwen) heb je juist weer een donkere kleur nodig.
 • Concealer 
 • Primer
 • Bronzer. Dit is zowel verkrijgbaar in een vloeibare versie als in poedervorm. Welke vorm je kiest, kun je zelf kiezen. Wil je echt opvallen? Dan raden wij het aan om vloeibare bronzer te gebruiken.

Nu het duidelijk het welke benodigdheden je allemaal nodig hebt, kunnen we je eindelijk door het proces van het contouren meenemen!

5 simpele stappen om te contouren voor beginners

 • Stap 1: een schone huid. Het is belangrijk dat je de make-up aanbrengt op een schone huid, aanzien het er dan een stuk mooier uitziet en bovendien is het ook beter voor de gezondheid van je huid. Zorg er dus eerst voor dat je huid volledig schoon is. Reinig je huid elke dag met lauwwarm water en scrub 1 à 2x per week je huid. Je huid is dan in ieder geval schoon genoeg om make-up op aan te brengen!
 • Stap 2. Primer en foundation. Voordat je dan echt kunt beginnen aan het contouren, raden wij het aan om primer op je gezicht te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat je make-up langer blijft zitten. Nadat je de primer hebt aangebracht, dien je de foundation aan te brengen.
 • Stap 3. Contouren. Nu begint het echte werk! Start met het aanbrengen van een donkere bronzer. Wij raden het aan om dit op de volgende plekken aan te brengen: jukbeenderen, kin en zijkant van je neus. Je kunt dit aanbrengen met behulp van een kwast. Gebruik je een vloeibare bronzer? Dan kun je dit het beste aanbrengen met een blending spons.

”You’re the highlight to my contour”

 • Stap 4. Highlighten. Hiermee breng je positievere punten van je gezicht naar voren. Breng dit aan op je jukbeenderen, midden van je kin, tussen je wenkbrauwen en voorhoofd. Belangrijk is om de kwast die je bij stap 3 hebt gebruikt wel schoon te maken. Het zou ideaal zijn als je een andere kwast gebruikt.
 • Stap 5. Blenden! Je gezicht bestaat nu uit allerlei verschillende strepen. Zo kun je uiteraard niet naar buiten gaan. Je dient het dus te gaan blenden. Handig is om hierbij een spons of contourkwast te gebruiken. Begin bij de donkere delen en werk zo naar de lichtere delen van je gezicht toe.
 • Stap 6. Fixeren. Nu ben je in principe klaar met het contouren van je gezicht! Wil je het helemaal afmaken? Fixeer je gezicht! Dit kun je doen door een neutrale poeder aan te brengen. Ook is het mogelijk om een hydraterende spray te gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat je make-up langer blijft zitten.

Bekijk hier snel deze video om te zien hoe je kunt contouren in 5 simpele stappen!

Wij hopen dat het bovenstaande stappenplan om te contouren voor beginners een goed antwoord heeft geboden op de vraag ‘hoe moet je contouren’. Volg deze zes stappen en je bent zo ready to go!

Wil je weten welke vorm wenkbrauwen jij hebt? Lees dan HIER verder!