Zelf haar verven: Er zijn veel redenen om je haar te verven. Denk hierbij aan een nieuwe en frisse uitstraling, het bedekken van grijze haren of gewoon om iets nieuws te proberen. Dit kun je bij een kapper doen, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf je haar te verven. Dit heeft als groot voordeel dat je enorm veel kosten kan besparen. Voordat je echter zelf je haar kunt verven, moet je wel een aantal stappen doorlopen. Bij het verven van je haar moet je namelijk met verschillende zaken rekening houden. Bijvoorbeeld: Welke kleur haar past bij jou? Dus ben je toe aan een nieuwe haarkleur en wil je zelf je haar verven? Wij leggen het hier met plezier uit hoe je dit moet doen. Lees snel verder!

Welke haarkleur past bij mij?

Voordat je überhaupt kunt starten met het verven van je haar moet je jezelf de volgende vraag stellen: welke haarkleur past bij mij? Dit is uiteraard een zeer logische vraag, maar wel een hele belangrijke. Je moet namelijk wel voor oog hebben welke haarkleur bij je past. Hierbij moet je onder andere rekening houden met je huidskleur. Dit kan worden onverdeeld in koele en warme ondertonen.

Welke kleur haar past bij mij?

Koude ondertoon

Als je een koude ondertoon hebt dan heb je waarschijnlijk blauwe, donkerbruine of grijze ogen. Je natuurlijke haarkleur is asblond, zwart of donkerbruin. Een heleboel haarkleuren passen bij een koude ondertoon.

Als je een koude ondertoon hebt passen de volgende haarkleuren het beste bij jou:

 • (Zacht) bruin
 • Rood
 • Platina blond

Warme ondertoon

Als je een warme ondertoon hebt dan is je oogkleur waarschijnlijk licht- of donkerbruin, groen of hazel. Er zijn veel haarkleuren die passen bij een warme ondertoon, maar vooral haarkleuren met een warme tint zijn het meest geschikt. De volgende haarkleuren passen uitstekend bij een warme tint:

 • Warme goudtinten
 • Volle bruine kleuren
 • Karamel

De bovenstaande zijn uiteraard maar een aantal voorbeelden welke bij jou kunnen passen. Je kunt zelf ook experimenteren met verschillende kleuren. Hiermee kun je kijken wat wel/niet bij je past.

Welke haarkleur past bij mij? bekijk de video!

Zelf je haar verven in 5 stappen

Nadat je de vraag ‘welke kleur haar past bij mij’ hebt kunnen beantwoorden, dan is het tijd voor de volgende stap: je haar verven.

 1. Bereid je goed voor
 2. verdeel je haar in meerdere delen
 3. Breng per gedeelte de verf aan
 4. Masseer de verf goed in
 5. Spoel je haar met lauwwarm water uit en verzorg het daarna met een conditioner of haarmasker.

Toelichting van de 5 stappen

Stap 1: voorbereiding is het halve werk

De voorbereiding bij het verven van je haar is van essentieel belang. Zo is het belangrijk om twee à drie dagen je haar niet te wassen. Reden hiervoor is dat verf beter blijft zitten op ongewassen haar. Verder moet je uiteraard over de juiste verfkleur beschikken. Ook kunnen handschoenen, bakjes en kwasten niet ontbreken tijdens het verven van je haar.

Stap 2: verdeel je haar in meerdere delen

Het verdelen van je haar in gelijke delen is enorm aan te raden als je van plan bent om je haar te verven. Het is handig om met behulp van een kam je haar in vier gelijke delen op te splitsen. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je alle haren meeneemt en dus niks overslaat.

Stap 3: verf aanbrengen

Belangrijkste stap: de verf aanbrengen. Doe dit per gedeelte. Het is aan te raden om de verf eerst achter op je hoofd aan te brengen en dan vooral op de onderste laag. Dit omdat de eerste plekken vaak donkerder uitvallen in vergelijking met de rest.

Stap 4: inmasseren

Het is belangrijk om direct nadat je de verf hebt aangebracht het in te masseren met je vingertoppen. Dit zorgt ervoor dat de verf goed wordt ingewerkt en het zich ook gaat verdelen over de verschillende secties.

Stap 5: verzorging

Nadat de verf is ingewerkt is het van belang om je haar goed te blijven verzorgen. Zo moet je nadat je klaar bent met het verven van je haar, je haar direct spoelen. Het beste is om dit met lauwwarm water te doen. Ook daarna moet je tijd besteden aan de verzorging van je haar. Denk hierbij aan het gebruiken van een conditioner en haarmaskers.

Bekijk de hair tutorial: Zelf je haar verven!

Wil jij weten hoe je geblondeerd en beschadigd haar kunt herstellen? Lees dan hier verder!