Wat is goede shampoo? De meeste vrouwen vragen zich het volgende af: welke shampoo is goed voor mij? Wij begrijpen maar al te goed dat je hierover kunt nadenken. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal zaken. Een van de belangrijkste zaken is uiteraard je type haar. Het spreekt voor zich dat haarzeep voor krullend haar niet geschikt is voor stijl haar. Ook is de pH-waarde van de haarzeep erg belangrijk. Wij leggen hier precies uit waar een gezonde en goede shampoo aan moet voldoen. Lees snel verder!

Gezonde shampoo

Wat nou precies gezonde haarzeep is, is niet zomaar te bepalen. Het hangt namelijk af van een aantal dingen. Wat erg belangrijk is om op te letten is de pH-waarde. De pH-waarde geeft aan wat de zuurgraad is van je haar/huid. Hier bestaan verschillende schalen:

  • 1 t/m 6: zuur
  • 7: neutraal
  • 8 t/m 14: basische stof

Hoe lager het getal dus is, des te zuurder de shampoo is.  Het is belangrijk om te weten wat de pH-waarde van de shampoo is voordat je het gaat aanschaffen. Je type haar speelt hierbij een zeer belangrijke rol. Elk type haar heeft namelijk een andere pH-waarde nodig. Wij behandelen hier een aantal veel voorkomende haarsoorten.

Droge hoofdhuid

Heb je een droge hoofdhuid, last van jeuk/eczeem of schilfers? Dit kan wellicht komen doordat je een lange tijd shampoo hebt gebruikt met een pH-waarde van boven de 7. In dit geval is het belangrijke om een iets zuurdere shampoo te gebruiken, dus een met een pH-waarde van rond de 6.

Krullend haar

Bij krullend haar is het van belang dat je het niveau van natuurlijke huidvet gaat aanhouden, wat dus tussen de 4,5-5,5 is. Dit is van belang omdat je haar anders snel droog wordt.

Normaal haar

Onder normaal haar verstaan we haar dat niet al te snel droog/vet wordt. Hier is een milde shampoo het meest geschikt voor, dus een shampoo met een waarde van onder de 6.

Vet haar

Het vet op de hoofdhuid heeft een pH van tussen de 4,5 en 5,5. Als je haar snel vet wordt dan is het van belang dat je een haarzeep gebruikt die dichtbij deze waarde komt. Dit omdat het de natuurlijke waarde van je huid is.

Goede shampoo

Wat nou goede haarzeep is, is dus onder andere afhankelijk van je type haar. Een haarzeep met een lage pH waarde (onder de 6) zorgt ervoor dat je minder last krijgt van jeuk, schilfers en de natuurlijke balans van je hoofdhuid wordt hersteld. Je haar wordt bovendien minder droog en beter gehydrateerd. Van belang is om altijd even te kijken wat de pH-waarde van de shampoo is voordat je het gaat aanschaffen. De meeste vrouwen gaan ervan uit dat een duurdere shampoo altijd beter is dan goedkopere shampoo. Dit is echter niet waar. Je moet namelijk kijken wat in jouw situatie het beste van toepassing is. De prijs is dan vaak niet een bepalende factor.

Gebruik van shampoo

Om je verder te helpen bespreken wij hier in het kort hoe je haarzeep dient te gebruiken. Zo is het van belang dat je niet al te vaak je haar gaat wassen met haarzeep. Veelvoudig gebruik kan namelijk schadelijk zijn voor je haar. Aan te raden is om maximaal twee tot drie keer per week je haar te wassen met shampoo. Verder kan het handig zijn om regelmatig haarmaskers/conditioners te gebruiken om je haar extra voeding te geven. Droogshampoo gebruiken is ook een prima optie, omdat dit ervoor zorgt dat er natuurlijke vet van je haar wordt opgenomen.

Waar moet je op letten met shampoo? Bekijk hier hier!

Wil jij weten wat voor effect kokosolie op je haar heeft? Kom er dan snel achter door deze blog!