Zweet oksels voorkomen: Veel mensen hebben er last van: zweetoksels. Meestal komt dit voor nadat je hebt gesport of veel hebt bewogen. Er zijn echter ook andere oorzaken waardoor je kunt zweten, zoals stress en het eten van pittige voeding. Dit kan erg vervelend zijn, aangezien overmatig zweten niet zo’n pretje is. Zo kan het een onaangename geur met zich meebrengen, vlekken op je kleding veroorzaken en kun je er best wel onzeker over voelen. Belangrijk is dus om zweetoksels te voorkomen. Wat kun je dan precies doen tegen overmatig zweten om zweetoksels te voorkomen? Wij leggen het allemaal uit in deze blog. Lees dus snel verder!

Hoe ontstaat zweet onder je oksels?

Voordat we ingaan op de verschillende tips om zweten te voorkomen, gaan wij eerst bespreken hoe dit überhaupt ontstaat. Zweet onder je oksels ontstaat vrij snel, doordat er meer zweetklieren zich bevinden in de oksels in vergelijking met andere plekken. Hierdoor verzamelen er zich ook meer bacteriën op deze plek, waardoor er meer zweet wordt uitgescheiden. Nu het duidelijk is hoe zweetoksels ontstaan, kunnen we eindelijk bespreken hoe je zweetoksels kunt voorkomen!

Wat te doen tegen overmatig zweten? 10 tips!

 1. Draag luchtige kleding
 2. Was je oksels regelmatig
 3. Gebruik anti-transpirant producten
 4. Scheer je okselhaar
 5. Voorkom stress
 6. Wees niet bang om te zweten
 7. Vermijd cafeïne, alcohol en pittig eten
 8. Draag kleding maximaal 1 dag
 9. Bouw conditie op
 10. Maak gebruik van okselpads

Toelichting van de 10 zweet oksels voorkomen tips

 • Draag luchtige kleding. Je kleding speelt een erg belangrijke rol bij de reiniging van je oksels. Luchtige kleding dragen kan ervoor zorgen dat je minder zweet en bovendien ook dat het zweet wordt geabsorbeerd. Vermijd synthetische kleding, aangezien dit materiaal niet ademt. Daarnaast spreekt het voor zich om donkere kleding te vermijden op warme dagen, omdat dit warmte aantrekt en je dus ook meer gaat zweten.
 • Was je oksels regelmatig. Het is aan te raden om je oksels tweemaal per dag te wassen met behulp van een pH-neutraal reinigingsmiddel. Hiermee voorkom je dat de bacteriën het zweet in geurstoffen kan gaan omzetten.
 • Anti-transpirant. Dit lijkt heel erg op deodorant, maar er is echter een zeer belangrijk verschil tussen de twee. Waar deodorant ervoor zorgt dat de onaangename zweetgeur minder wordt, zorgt anti-transpirant ervoor dat deze geur ook voorkomen kan worden.
 • Okselhaar scheren. Okselhaar zorgt er namelijk voor dat de geur wordt vastgehouden. Door je okselhaar te scheren wordt het lastiger voor de bacteriën om zich te nestelen. Hiermee voorkom je dus dat je gaat zweten.
 • Voorkom stress. Dit is namelijk een van de belangrijke oorzaken van overmatig zweten. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen zweten voor een presentatie, sollicitatiegesprek of ander belangrijk moment.

”I don’t sweat, i sparkle!”

 • Wees niet bang om te zweten! Zweten is erg natuurlijk, dus je hoeft je er niet voor te schamen. Juist op het moment dat je er angst voor hebt, ga je meer zweten. Blijf dus rustig en zorg dat je erop voorbereid bent mocht het gebeuren. Het is dus wellicht verstandig om altijd een anti-transpirant of deodorant bij de hand te hebben
 • Vermijd cafeïne, alcohol en pittig eten. Deze hiervoor benoemde zaken hebben namelijk één hele belangrijke eigenschap gemeen: het zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur gaat stijgen. Dit heeft als gevolg dat je meer gaat zweten. Het beste is dus om deze producten te vermijden.
 • Was je kleding nadat je hebt gedragen. Zweet gaat namelijk in je kleding zitten. Ook al lijkt je kleding schoon, er zitten wel degelijk bacteriën in je kleding. Door je kleding te wassen nadat je het hebt gedragen voorkom je dat de oude bacteriën zich gaan mengen met de nieuwe.
 • Bouw conditie op. Doordat je een goede conditie opbouwt is het mogelijk dat je hartslag langzamer wordt. Dit betekent dat je minder gaat zweten. Regelmatig hardlopen is een goede manier om conditie op te bouwen!
 • Okselpads. Hoewel dit niet het zweten stopt, voorkomt het wel natte vlekken op je kleding. Op deze manier blijft je kleding schoon en zie je er fris uit. Ideaal dus voor een belangrijke gesprek of presentatie!

Hopelijk weet jij nu door deze 10 tips hoe je zweet oksels voorkomen kunt! Wil je meer tips om overmatig zweten te voorkomen? Bekijk dan deze video:

Wil jij weten hoe je zelf parfum maakt? Lees dan deze blog waarin het stap voor stap word verteld!