Bijna iedereen heeft hier wel eens last van gehad: Brandend maagzuur. Dit kan heel vervelend zijn, hoewel het gelukkig meestal geen kwaad kan! In deze blog vertellen wij onder andere hoe brandend maagzuur ontstaat, of je het kunt voorkomen en wat je er tegen kunt doen. Wil jij van deze vervelende kwaal af? Lees dan hier hoe je brandend maagzuur snel verhelpen kunt!

In deze blog bespreken wij:

 1. Wat is maagzuur?
 2. Wat is brandend maagzuur?
 3. Brandend maagzuur klachten
 4. Brandend maagzuur oorzaak
 5. Hoe kan ik brandend maagzuur voorkomen?
 6. Brandend maagzuur tips
 7. Veel gestelde vragen
Brandend maagzuur snel verhelpen

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een heel zuur lichaamssap dat in de maag wordt aangemaakt. Dit zure lichaamssap is een onderdeel van de spijsvertering en zorgt ervoor dat alle slechte bacteriën in het voedsel worden gedood.

Wat is brandend maagzuur?

Soms krijgen mensen last van irritatie in de maag en vaak komt daar dan ook een brandend gevoel bij kijken. Dit houdt in dat er te veel maagzuur in de maag zit. Is dit het geval? Dan spreken we van brandend maagzuur. Als je last van brandend maagzuur hebt, kun je ook last hebben van oprispingen waarbij wat maagzuur omhoog, de slokdarm inschiet.

Brandend maagzuur klachten

Het kan heel vervelend zijn als je last hebt van maagzuur. Maar welke klachten ervaar je als je last hebt van maagzuur? Bekijk hier de brandend maagzuur symptomen:

 • Drukkend gevoel achter het borstbeen. Dit kan soms ook pijnlijk zijn.
 • Een brandend en pijnlijk gevoel in de maag
 • De pijn kan uitstralen naar de hals, rug en schouderbladen
 • Een opgeblazen gevoel in de buik
 • Refluxklachten

Brandend maagzuur oorzaak

Maagzuur kan hele verschillende oorzaken hebben. Maagzuur oorzaken zoals:

 • Verhoogde druk op de buik door bijvoorbeeld kleding
 • Een ‘’breuk’’ in het middenrif
 • Bepaald drinken en voedsel zoals: pepermunt, koffie, sterke thee, scherpe kruiden, koolzuurhoudende frisdranken, chocolade en zure fruitsapjes.
 • Een traag werkende maag
 • Ouderdom
 • Roken en alcohol

Ga eens na wanneer jij last van brandend maagzuur hebt. Heb je bijvoorbeeld te strakke kleding aan? Krijg je er last van wanneer je bepaald voedsel geconsumeerd hebt? Zodra je weet waardoor je last van brandend maagzuur hebt, kun je hier (als dat mogelijk is) misschien iets aan doen. Voorkomen is natuurlijk altijf beter dan genezen!

Maagzuur wat te doen?

Hoe kan ik brandend maagzuur voorkomen?

Er zijn gelukkig genoeg dingen die je zelf kunt doen om brandend maagzuur te voorkomen. Maar wat kun je doen tegen brandend maagzuur? Wij hebben daarom speciaal voor jou 10 maagzuur tips op een rijtje gezet!

#1 Kleine porties. Neem bij elke maaltijd kleine beetjes en verdeel ze over de dag.

#2 Kauw goed en neem de tijd om te eten. Zorg ervoor dat je iedere maaltijd de tijd neemt om je eten goed te kauwen. Zo zorg je dat je maag minder hard hoeft te werken om het voedsel te verteren.

#3 Neem niet te vet voedsel. Als je te vet eet, moet je maag meer maagzuur aanmaken, waardoor je ook sneller last kan krijgen van brandend maagzuur.

#4 Kom na het eten in beweging. Als je na het eten een korte wandeling neemt, stimuleer je de spijsvertering en voorkom je verstoppingen van de darmen.

#5 Draag niet te strakke kleding. Te strakke kleding, bijvoorbeeld een te strakke broek, verhoogt de druk op de onderbuik. Hierdoor kan het zuur in de maag, de slokdarm ingeduwd worden, waardoor je last kunt krijgen van brandend maagzuur.

”Change before you have to!”

#6 Zorg iedere dag voor genoeg beweging. Wanneer je beweegt, neemt de beweging van de slokdarm en darmen toe. Zo stimuleer je de spijsvertering, en word het voedsel sneller door het lichaam verwerkt.

#7 Let op met koffie drinken voor het sporten. Sommige mensen krijgen last van brandend maagzuur door koffie te drinken voor het sporten.

#8 Eet gezond en drink genoeg water. Door op je voeding te letten en genoeg water te drinken, kun je brandend maagzuur voorkomen. Wil je toch bepaald voedsel eten waar je brandend maagzuur van kunt krijgen? Kijk dan uit dat je dit niet te vaak neemt, anders ben je zo weer terug bij af!

#9 Kijk uit met het nuttigen van alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van alcohol een hoger risico geeft op brandend maagzuur. Wil jij toch een wijntje drinken? Neem dan naast elk glas wijn één glas water.

#10 Relax! Stress en spanningen werken sterk op de maag. Door wat meer te ontspannen kun je dus ook brandend maagzuur snel verhelpen. Dus doe het eens lekker rustig aan!

Veel gestelde vragen:

Wat is de oorzaak van brandend maagzuur?

Meestal krijg je last van brandend maagzuur doordat de sluitspier in de slokdarm niet goed functioneert (reflux). Dit zorgt ervoor dat het maagzuur in de maag omhoog kan komen, waardoor je last van brandend maagzuur krijgt.

Kan maagzuur kwaad?

Bijna iedereen heeft door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld een te vette maaltijd, wel eens last van maagzuur. Dit kan dan ook vaak geen kwaad. Heb jij erg vaak last van brandend maagzuur? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Wat niet te eten bij maagzuur?

Met de juiste voeding en dranken kun je maagzuur verminderen. Bekijk hier de voeding en dranken die je beter kunt vermijden als je last hebt van maagzuur:

DrankenVoedsel
koffiete pittig eten
alcoholpepermunt
koolzuurhoudend watervet eten
(zure) fruitsapjesCacao
Koolzuurhoudende frisdrankente gekruid eten
 uien
 knoflook
Maagzuur wat helpt? Voedsel en dranken tabel

Wat drinken bij brandend maagzuur?

Yoghurt en melk met een laag vetpercentage en gemberthee kunnen de klachten van brandend maagzuur verlichten.

”Eat and drink less sugar, you’re sweet enough already.”

Waarom helpt cola tegen maagzuur?

Vaak wordt er gedacht dat Cola helpt tegen maagzuur. Helaas is dit niet het geval. Frisdranken en dus ook Cola, hebben een hoog zuurgehalte. Door dit hoge zuurgehalte zal je dus alleen maar meer klachten gaan ervaren. Ook kan de kooldioxide in Cola zorgen voor meer oprispingen. Neem dus vooral geen Cola als je last hebt van maagzuur!

Hoe voelt brandend maagzuur?

Als je last hebt van brandend maagzuur kun je de volgende klachten ervaren:

 • Drukkend gevoel achter het borstbeen. Dit kan soms ook pijnlijk zijn.
 • Een brandend en pijnlijk gevoel in de maag
 • De pijn kan uitstralen naar de hals, rug en schouderbladen
 • Een opgeblazen gevoel in de buik
 • Refluxklachten

Welke thee helpt tegen brandend maagzuur?

Het drinken van thee heeft een kalmerende werking en met de juiste theekruiden is de kans kleiner dat het brandend maagzuur weer terug komt.

Thee die je met maagzuur goed kunt drinken:

 • Gemberthee
 • Muntthee
 • Kamillethee
 • Zoethoutthee

Hoe lang kan brandend maagzuur duren?

De klachten kunnen erg lang aanhouden. Heb je na 2 of 3 maanden nog steeds maagzuur klachten? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Hopelijk kun je vanaf nu brandend maagzuur snel verhelpen en ben je er vanaf!