Je hebt vast wel eens gehoord dat de combinatie onweer en water erg gevaarlijk kan zijn. Een logische vraag is dan ook: Mag je douchen met onweer? In deze blog vertellen wij alles over wanneer douchen gevaarlijk is en of het verstandig is om te douchen als het onweert. Lees snel verder!

In deze blog bespreken wij:

 1. Is onweer gevaarlijk?
 2. Wanneer is onweer gevaarlijk?
 3. Mag je douchen met onweer?
 4. kun je veilig douchen met onweer

Is onweer gevaarlijk?


Vooral buiten kan onweer zeker gevaarlijk zijn. Bliksem vormt het grootste gevaar tijdens een onweersbui. Als je getroffen wordt door bliksem kan dit zorgen voor ernstig letsel of zelfs de dood veroorzaken. Het is verstandig om tijdens een onweersbui open plekken zoals bijvoorbeeld, weilanden en stranden te vermijden en binnen te blijven. Ben jij tijdens onweer buiten? Dan kun je een veilige plek opzoeken in bijvoorbeeld een gebouw of een auto.

Niet alleen de bliksem is tijdens een onweersbui gevaarlijk, maar ook de hevige regen, hagel en wind kan een hoop schade veroorzaken. Je doet er daarom ook goed aan om tijdens onweer ramen, deuren, elektrische apparatuur en bedrading niet aan te raken.

Wanneer is onweer gevaarlijk?

Als onweer dus gepaard gaat met bliksem, regen, hagel en harde windstoten, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden kan het erg gevaarlijk zijn. Wil jij weten in welke omstandigheden onweer gevaarlijk kan zijn? Wij hebben een aantal situaties op een rijtje gezet:

Onweer als je buiten bent

Als je per ongeluk tijdens onweer buiten bent, loop je risico om door bliksem getroffen te worden. Het is daarom belangrijk om een veilige plek te zoeken om te schuilen tijden onweer. Vermijd open plekken en hoge objecten zoals: bomen, lantaarnpalen, hekken, masten etc.

Gebouwen zonder bliksemafleider

Als je tijdens een onweersbui in een gebouw zonder bliksemafleider zit, loop je tijdens een blikseminslag risico op elektrocutie. Verblijf tijdens onweer in een gebouw met een goede bliksemafleider. Ook is het verstandig om contact met metaal te vermijden.

Extreme weersomstandigheden zoals overstromingen

Het kan voorkomen dat het tijdens onweer ook erg hard regent, wat voor overstromingen kan zorgen. Overstromingen kunnen erg gevaarlijk zijn voor het verkeer en voor mensen die in de buurt van wateren (rivieren, beken en kanalen) verblijven of wonen. Hou daarom altijd de weersomstandigheden in de gaten, om in extreme weersomstandigheden voorzorgsmaatregelen te kunnen nemen.

Water en onweer

Je hebt vast wel eens gehoord dat water en onweer een hele slechte en vooral gevaarlijke combinatie is. Dit is zo gevaarlijk omdat water een goede geleider voor elektriciteit is. Bliksem die in het water inslaat, kan een dodelijke elektrische stroom veroorzaken, die zich over enorme afstanden kan verspreiden. Het is dus erg belangrijk om water tijdens onweer te vermijden, vanwege het hoge risico op blikseminslag.

Is douchen met onweer gevaarlijk?

Mag je douchen als het onweert?

Nu vraag je je vast af hoe dat zit met douchen tijdens onweer. Is douchen tijdens onweer gevaarlijk? Kun je veilig douchen met onweer?

Omdat water een enorm goede geleider voor onweer is, wordt het vanwege de verhoogde kans op elektrocutie afgeraden om te douchen bij onweer. Dit risico is nog hoger als je in een gebouw zonder bliksemafleider verblijft. De kans op een directe blikseminslag op een woning is klein, maar de bliksem kan zich wel verspreiden via anderen wegen zoals bedrading en leidingen. Ook op deze manier kan het water in de douche een dodelijke elektrische stroom geleiden. Dit geldt voor al het  gebruik van water tijdens onweer, denk aan:

 • Douchen
 • Een bad nemen
 • Handen wassen
 • De afwas doen
 • Kleren met de hand wassen

Als er onweer is, kun je dus het beste wachten met douchen (of andere activiteiten met water) tot de onweer weer voorbij is.

Kun je veilig douchen met onweer?

Kan je douchen met onweer? Er is geen enkele manier om zonder risico’s op gevaar te douchen tijdens onweer. Kan je echt niet wachten tot de onweer weggetrokken is? Zorg dat je dan in ieder geval de volgende maatregelen neemt:

 1. Ga douchen in een gebouw met een goede bliksemafleider.
 2. Vermijd contact met metaal, zoals bijvoorbeeld de kraan en de douchekop
 3. Zorg dat je iets aan je voeten hebt, zodat je tijdens het douchen niet met je blote voeten op een natte vloer staat.
 4. Probeer zo kort mogelijk te douchen, zodat je het risico op elektrocutie kunt verminderen.

Als je twijfelt over je veiligheid tijdens douchen met onweer, kun je beter even wachten tot de onweersbui weer is weggetrokken. De meest veilige keuze als het gaat om douchen tijdens onweer is namelijk echt om te wachten met douchen tot de onweer weg is. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop.

Hopelijk heb je met behulp van deze blog antwoord op de vraag: Mag je douchen met onweer! Wil jij weten of je betervoor- of na de zonnebank kunt douchen? Lees dan snel deze blog!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *