De onderhuidse puist: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Wanneer een puist onder de huid flink ontstoken is geraakt, dan gaat het in de meeste gevallen van een zogeheten onderhuidse puist. Een onderhuidse puist is tegelijkertijd ook een van de meest pijnlijke puisten die je kunt krijgen. Kenmerkend voor de onderhuidse puist is dat hij onder de huid ontstaat, hardnekkig, rood en pijnlijk is. De onderhuidse puist wordt bijna altijd veroorzaakt door een ontsteking aan een haarzakje. Door die ontsteking vullen de holtes zich met pus en dat veroorzaakt zwelling en roodheid.

Helaas is er nog steeds geen geneesmiddel dat je snel van de ontstoken puist af kan helpen, maar er zijn wel manieren om de zwelling te verminderen of onderhuidse puisten minder vaak te laten ontstaan.

Wat is een onderhuidse puist?

Zoals de naam al zegt ontstaat de onderhuidse puist onder de huid. In bijna alle gevallen ontstaat dit door een ontsteking aan een haarzakje. Deze ontsteking zorgt voor een grote hoeveelheid pus die onder de huid ontstaat. De pus drukt de huid omhoog, waardoor er een pijnlijke rode zwelling ontstaat.

Haarzakjes vindt je over je hele lichaam en hebben als functie om haren op je lichaam te laten groeien. Het nadeel van deze haarzakjes is wel dat er snel bacteriën in op kunnen hopen. Dat komt meestal door beschadigingen aan de huid of het dragen van strakke kleding. Bij haarzakjes waar donkere of dikkere haren uitgroeien is de kans op een ontsteking eveneens wat groter.

Een onderhuidse puist kan verschillende oorzaken hebben. Niet alleen strakke kleding of beschadigingen kunnen voor deze vervelende puist zorgen, ook factoren zoals stress of verkeerd voedsel kunnen boosdoeners zijn.

Het is dus belangrijk veel aandacht te schenken aan je gezondheid. Wanneer je goed eet en veel water drinkt beschermd je dat voor een groot deel tegen onderhuidse puisten. Een ontstoken puist verdwijnt uiteindelijk altijd weer vanzelf. Het is lastig aan te geven hoe lang dat duurt. Dat verschilt namelijk per persoon, maar ook per puist. In de meeste gevallen verdwijnt de onderhuidse puist binnen 5 dagen, maar in sommige gevallen kan het ook weken duren. Dit is in tegenstelling tot bij een normale puist dus een stuk langer.

Onderhuidse puist verwijderen

Hoe kom ik zo snel mogelijk af van een onderhuidse puist?

Wanneer je een onderhuidse puist hebt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Je zult intussen vast al verschillende dingen hebben geprobeerd om die puist binnen een paar uur weg te krijgen. Helaas zonder positief resultaat. Het wondermiddel tegen puistjes bestaat namelijk nog niet. Er zijn wel een aantal producten beschikbaar die het proces om de puist sneller weg te krijgen wat kunnen versnellen.

Deze middeltjes helpen om de huid schoon te houden van bacteriën, zodat je huid weer de kans en ruimte krijgt om te herstellen en om overtollig talg de huid snel kan verlaten.

Er zijn een aantal mensen die bij een onderhuidse puist gebruik maken van zogeheten peelings. Deze peelings zullen iedere dag moeten worden gebruikt. Met name peelings waar Salicylzuur of Alpha Hydroxy Acid in zitten geven over het algemeen een positief resultaat.

Peelende middeltjes lossen de opgehoopte talg en rommel op en vervolgen daarna hun weg tot diep in de poriën. De onderhuidse puist wordt daardoor week en komt daardoor sneller naar buiten.

Wat kan ik nu doen tegen een onderhuidse puist?

Je hebt morgen een feestje en komt tot de ontdekking dat er een grote puist aan het ontstaan is op je kin. Ik kan me voorstellen dat je daar behoorlijk chagrijnig van zou kunnen worden. Wanneer je er dan ook nog eens achterkomt dat het om een onderhuidse puist gaat, baal je – zacht uitgedrukt – als een stekker.

Ook al is er geen wondermiddel voor de onderhuidse puist, we gaan wel proberen je zoveel mogelijk advies te geven over wat je nog wel kunt doen (en ook wat niet)!

Niet knijpen

Ik zie je denken voor de spiegel: zal ik het toch maar proberen? Wie weet ben ik er dan in een keer van af. Gewoon NIET doen! In 9 van de 10 gevallen pakt dat altijd verkeerd uit en richt je nog meer schade aan. Tenzij er een goede kop op de puist zit zou ik je echt willen adviseren niet aan de puist te zitten. De ontsteking van een onderhuidse puist zit namelijk een stuk dieper dan bij een gewone puist, waardoor het moeilijker is de pus uit de puist te knijpen. Het enige wat je daarmee bereikt is dat je puist roder, dikker en pijnlijker wordt. Daarnaast wordt het herstelproces een stuk langer.

Ontspan

Onderhuidse puisten komen meestal vanuit andere factoren, zoals stress. Gooi die stress dus overboord en ontspan! Leg je telefoon weg, ga een boekje lezen, doe ademhalingsoefeningen of mediteer wanneer je wat spanning op voelt komen. Las dagelijks momenten in waarop je ontspanning zoekt. Dat is niet alleen goed tegen puisten, maar ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. WIN WIN!

Water, water, water

Hou je weleens bij hoeveel water je per dag drinkt? Het zou kunnen dat je tot de conclusie komt dat je eigenlijk te weinig drinkt. Het drinken van water heeft veel positieve effecten, waaronder het snel laten verdwijnen van puisten. Direct wanneer ik een onderhuidse puist op voel komen, drink ik altijd diezelfde zoveel mogelijk water. 9 van de 10 keer is de onderhuidse puist dan aan het einde van de dag weer vertrokken.

Water zuivert je lichaam en zorgt er voor dat bacteriën goed en snel afgevoerd kunnen worden.

Feitje: water drinken is niet alleen goed tegen puisten, het heeft ontzettend veel meer lichamelijke voordelen!

Peelende middelen

Wil je echt heel snel van een onderhuidse puist afkomen, dan raad ik je aan gebruik te maken van peelende middeltjes. Die werken namelijk ontstekingsremmend en drogen de puist uit. Aan te raden is om iedere dag een gezichtsreiniger te gebruiken waarin de eerder genoemde ingrediënten in zitten. Dat voert de overtollige talg en bacteriën snel af en voorkomt ook dat er zich in de toekomst nog meer puisten ontwikkelen.

Meer tips nodig om zo snel mogelijk van je puist af te komen? Download dan het e-book van Puist.nl.