Het komt vaker voor: mensen die extreem veel kilo’s afvallen, maar vervolgens last hebben van los hangend vel bij je buik, borsten, armen en benen. Het kan dan ook erg goed dat je last hebt van fysieke problemen, zoals huidproblemen en rugklachten, maar ook dat je niet het gewenste resultaat hebt bereikt en hier erg onzeker van wordt. In deze blog vertellen wij alles over overtollige huid verwijderen na afvallen. Wie weet is dit dé oplossing voor jou!

In deze blog bespreken wij:

 1. Huidoverschot na afvallen
 2. Plastische chirurgie na gewichtsverlies
 3. Welke corrigerende operaties zijn er?
 4. Wordt overtollige huid verwijderen vergoed?
 5. Overtollige huid verwijderen kosten
 6. Een corrigerende operatie ondergaan
 7. Veel gestelde vragen

Overtollige huid na afvallen

Door het velen uitrekken van de huid tijdens het aankomen en het daarna weer inkrimpen door het afvallen, kan de huid de rekbaarheid verliezen. Als dit het geval is, rekt de huid niet goed meer terug. Hierdoor ontstaat er een huidoverschot. Door de huidoverschot kan je niet alleen last krijgen van fysieke klachten als, rugklachten of smetplekken, maar ook mentale klachten als, onzeker worden en jezelf niet mooi vinden. Het is daarom heel goed om te kijken naar een passende oplossing!

Weetje: Dat je niet alleen na extreem veel gewichtsverlies last kunt hebben van overtollige huid, maar dat je ook last van los vel na zwangerschap kunt krijgen?

Plastische chirurgie na afvallen

Heb jij last van loshangend vel op je buik, armen, benen, billen of borst en heb je hier zoveel last van dat je een corrigerende operatie overweegt? Bespreek dit dan met je huisarts, zodat jullie samen kunnen kijken welke operatie nodig is en of dit eventueel door jouw zorgverzekering kan worden vergoed. Bekijk met deze zorgvergelijker welke verzekering overtollige huid verwijderen vergoed.

Waarom een buikwandcorrectie?

Welke corrigerende operaties zijn er?

Als je een figuurcorrectie wilt ondergaan, zijn er vaak meerdere operaties nodig. Bespreek met jouw behandelend plastisch chirurg wat hier de mogelijkheden in zijn. Soms is het namelijk mogelijk om meerdere corrigerende operaties gecombineerd te opereren. Wij hebben een paar mogelijke operaties op een rijtje gezet.

 • Buikwandcorrectie: Bij deze operatie wordt het overschot aan vel verwijderd. Soms wordt bij een buikwandcorrectie ook het overschot aan vet verwijderd door middel van liposuctie.
 • Borstcorrectie/borstlift: Met een borstcorrectie worden je borsten zo gecorrigeerd, dat het er weer ‘’mooi’’ uitziet. Bij deze operatie kunnen er eventueel ook borstimplantaten geplaatst worden. De tepels worden met een borstlift ook weer omhoog verplaatst.
 • Arm, been of bil-lift: Bij deze operatie wordt het losse vel op je armen benen of billen verwijderd.
 • Lower body lift: Met een Lower body lift worden een aantal gebieden aan zowel de voor- en achterzijden als de zijkant gecorrigeerd.
 • Mommy make over: Met deze operatie wordt er zowel een borstcorrectie als een buikwandcorrectie uitgevoerd. Deze twee operaties worden dan gecombineerd.

Vergoeding bij overtollig huidoverschot

Het is per zorgverzekeraar en zijn voorwaarden verschillend of een operatie aan huidoverschot wordt vergoed. Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een vergoeding, hanteert de zorgverzekeraar de schaal van Pittsburgh. Eerst moet je door de huisarts doorverwezen worden en daarna wordt er  aan de hand van standaardfoto’s de hoeveelheid van het loshangend vel gemeten. De mate van het huidoverschot is in 4 gradaties te bepalen. Alleen bij de ergste mate (gradatie 4) wordt een operatie door de zorgverzekeraar vergoed. Helaas gebeurd het dan ook vaak dat je niet in aanmerking komt voor een vergoeding van de zorgverzekeraar, als je overtollig vel wilt laten verwijderen.

Bekijk met deze zorgvergelijker welke naturapolis het beste bij jouw situatie past!

Overtollige huid verwijderen kosten

Er zijn verschillende operaties die je kunt ondergaan als je overtollige huid verwijderen wilt. Bekijk in deze tabel wat zo’n plastische operatie ongeveer zal kosten. LET OP, de kosten kunnen per kliniek verschillen, deze prijzen geven een beeld van de kosten.

BuikwandcorrectieKosten
Mini buikwandcorrectie€3000,-
Buikwandcorrectie zonder reven spieren€5500,-
Buikwandcorrectie met reven spieren€6250,-
Buikwandcorrectie fleur de lis€7000,-
Buikwandcorrectie kosten
Soort operatieKosten
Borstlift€4400,-
Bil lift€5000,-
Laterale dijbeenlift€5250,-
Armlift dubbelzijdig€4200,-
Overtollige huid verwijderen kosten

TIP: De prijzen kunnen per kliniek verschillen. Let er wel op dat je de keuze van kliniek nooit op basis van prijs kiest. Kies een erkende kliniek met ervaren artsen, goeie recensies en de juiste (na)zorg. Het gaat immers om je gezondheid, dus de prijs is dan niet de belangrijkste doorslag gever! 

Een corrigerende operatie ondergaan

Bedenk van te voren goed waarom je eventueel een corrigerende operatie zou willen ondergaan. Heb je bijvoorbeeld lichamelijke klachten, of ben je erg onzeker? Dan kun je een operatie overwegen. Het is erg belangrijk dat je alleen voor jezelf een operatie ondergaat en nooit voor een ander! Zodat JIJ hier om wat voor reden dan ook gelukkiger van wordt!

Veel gestelde vragen

Kan uitgerekte huid herstellen?

Helaas bestaat er geen wondermiddel waarmee je slap geworden huid weer strak kan trekken. Wel kan het zijn dat de buikhuid ingeval van zwangerschap in de maanden na de bevalling weer langzaam herstelt. Denk er wel aan dat dit de tijd nodig heeft om te herstellen! In geval van uitgerekte huid na extreem gewichtsverlies, is plastische chirurgie een goede optie om over na te denken. Let er wel op dat dit alleen in  extreme gevallen wordt vergoed door de zorgverzekeraar!

Wat kost een buikwandcorrectie?

Er zijn verschillende soorten buikwandcorrecties die je kunt ondergaan. De prijs van een buikwandcorrectie is over het algemeen tussen de  €3000,- en  €7500,- (afhankelijk van de soort operatie).

Hoe krijg je los vel?

Door in een korte tijd veel aan te komen en daarna weer af te vallen, verliest de huid elasticiteit. Hierdoor kan de huid niet goed meer inkrimpen wanneer je veel afvalt. Op deze manier krijg je last van los vel na afvallen. Ook na een zwangerschap kun je last krijgen van overtollige huid.

Hoe voorkom je los vel bij afvallen?

Door genoeg water te drinken, weinig suiker te gebruiken en veel te bewegen stimuleer je de doorbloeding. Door de doorbloeding te stimuleren behoud je de rekbaarheid van de huid en kun je overtollige huid voorkomen. Ook is het ten goede van de elasticiteit van de huid om niet te roken en zon te vermijden. Mocht je wel de zon in gaan, smeer je dan goed in met minimaal factor 30!