Het is erg logisch dat je tijdens een zwangerschap aardig wat kilootjes erbij krijgt. Dit komt uiteraard door jouw kindje, maar ook door andere zaken. Denk hierbij aan extra vocht en lichaamsvet. Dit lichaamsvet gaat helaas niet na je bevalling vanzelf weg. Hierdoor hebben nieuwe moeders het probleem dat ze aardig wat kilo’s weg willen werken na de zwangerschap. Dit is echter vrij lastig, want afvallen na een zwangerschap lukt niet altijd gelijk. Om je te helpen hebben wij in deze blog een aantal afvallen na zwangerschap tips beschreven. Lees dus snel door!

Afvallen na zwangerschap lukt niet 10 tips

 1. Eet minder koolhydraten
 2. Blijf in beweging
 3. Drink voldoende water
 4. Neem voldoende nachtrust
 5. Eet meer eiwitten
 6. Eet van een klein bord
 7. Vermijd een crashdieet/streng dieet
 8. Eet gezonde snacks
 9. Eet gezonde vetten
 10. Geef borstvoeding aan je baby

Afvallen na zwangerschap toelichting

 1. Eet minder koolhydraten. Een manier om af te vallen is door koolhydraten te vermijden. Dit komt doordat koolhydraten ervoor zorgen dat je lichaam minder vet kan verbanden en het bovendien dat je sneller & vaker trek krijgt. Aan te raden is dus om niet per se minder te eten, maar juist gezonder.
 2. Blijf in beweging. Hierbij moet je niet denken aan intensief sporten. Nadat je bent bevallen heeft je lichaam rust nodig. Het is dan zeker niet verstandig om je lichaam te overbelasten door intensief te gaan sporten. Aan te raden is om rustig op te starten. Een manier om dit te doen is door te gaan wandelen met de baby. Hierdoor blijf je in beweging. Mocht je het gevoel hebben dat je lichaam klaar is voor de volgende stap dan kan je gaan starten met hardlopen.
 3. Drink voldoende water. Door het drinken van water ga je minder trek krijgen, waardoor je minder gaat eten. Daarnaast heeft het drinken van (koud) water een positieve invloed op je metabolisme. Hierdoor is het mogelijk om meer vet te verbanden. Aan te raden is om elke dag tussen de 1,5 à 2 liter water te drinken. Bovendien is het drinken van water ook voor borstvoeding zeer belangrijk.
 4. Krijg voldoende slaap. Het is erg belangrijk om voldoende nachtrust te krijgen. Mocht je niet aan een goede nachtrust toekomen dan gaat je lichaam cortisol verhogen, een stresshormoon. Dit leidt ertoe dat je meer buikvet aanmaakt. Uiteraard is stress niet goed, omdat je dan ook sneller geneigd bent om ongezond te gaan eten.
 5. Eet meer eiwitten. Het eten van eiwitten kan je enorm helpen bij het afvallen na een bevalling. Zo zit je dankzij het eten van eiwitten langer vol, waardoor je minder snel geneigd bent om nog iets te gaan eten.
 6. Eet van een klein bord. Als je van een klein bord eet dan heb je sneller het gevoel dat je vol zit nadat je je eten hebt opgegeten. Het gebruiken van kleine borden kan dus een eenvoudige manier zijn om minder te gaan eten.
 7. Vermijd een crashdieet/streng dieet. Door het volgen van een streng dieet komt je lichaam zeer snel energie en voedingsstoffen tekort. Hierdoor denkt je lichaam dat er te weinig eten binnenkomt, waardoor je lichaam meer vet gaat opslaan. Dit werkt dus averechts. Het is dus niet aan te raden om minder te eten, maar juist aandacht te besteden aan wat je eet.
 8. Gezonde snacks. Zorg ervoor dat je voldoende gezonde snacks in huis hebt op het moment dat je trek begint te krijgen. Ongezonde snacks als chips liggen namelijk snel voor de hand als je trekt hebt. Door deze te vervangen voor gezonde snacks, denk bijvoorbeeld aan banaan en ongezouten noten, kan je lekker snacken op een gezonde manier.
 9. Gezonde vetten. Gezonde vetten zorgen ervoor dat je kan afvallen. Denk hierbij aan kokosolie, olijven en noten.
 10. Borstvoeding geven. Borstvoeding is uiteraard erg goed zijn voor je baby, maar ook voor jezelf! Het kan namelijk helpen bij het afvallen. Wel moet je ervoor zorgen dat je voldoende calorieën binnenkrijgt en water drinkt.

De 4 redenen waarom je niet afvalt

Heb jij last van een striaebuik na de zwangerschap? Lees hier hoe je striae zichtbaar verminderen kunt!