De pil slikken is een van de meest voorkomende methode om ongewenste zwangerschap tegen te gaan. Wil jij weten of de pil misschien iets voor jou is, hoe de pil werkt of wat je moet doen als je de pil vergeten bent? Lees dan snel deze blog. Wij vertellen jou alles over de werking van de pil!

In deze blog bespreken wij:

 1. De werking van vrouwelijke hormonen
 2. Wat doet de pil?
 3. Is de pil betrouwbaar?
 4. Soorten en kenmerken
 5. Merken en kosten
 6. Beginnen met de pil
 7. De pil doorslikken
 8. Antibiotica en de pil
 9. Pil vergeten
 10. De pil vergeten en onbeschermde seks

De werking van vrouwelijke hormonen

Tijdens je menstruatiecyclus ga je door verschillende fases heen. Deze fases worden gereguleerd door hormonen die in de eierstokken worden aangemaakt. Deze hormonen zorgen ervoor dat er iedere maand een eicel vrijkomt, dit noem je de eisprong of ovulatie. Ook zorgen de hormonen ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich opbouwt en zich ook weer afbouwt als er geen eicel bevrucht is. Dit wordt dan ook de menstruatie genoemd.

Wat doet de pil?

In de pil zitten de hormonen oestrogeen en progestageen verwerkt. Deze hormonen lijken erg op de natuurlijke hormonen die de eierstokken van een vrouw zelf aanmaken. De hormonen zorgen ervoor dat er géén eicel vrijkomt en dat een bevrucht eitje zich niet in de baarmoederwand kan nestelen. Ook wordt door de hormonen in de pil het slijm in de baarmoederhals dikker. Zo kunnen de zaadcellen minder goed de baarmoeder in zwemmen.

Wat is de pil?

Is de pil betrouwbaar?

Omdat er door het slikken van de pil: geen eicel vrijkomt, er geen bevrucht eitje in de baarmoederwand kan nestelen en zaadcellen minder goed de baarmoeder in kunnen komen, is de pil zeer betrouwbaar. Hoe betrouwbaar is de pil? Als je de pil netjes iedere dag inneemt, is de kans minder dan 1% dat je toch zwanger raakt.

Als je binnen 3 uur na het slikken van de pil moet overgeven of als je 4 uur erna waterdunne diarree krijgt is de pil niet meer betrouwbaar. Het kan dan zijn dat je lichaam de pil nog niet helemaal heeft opgenomen en de rest het lichaam nu verlaten heeft door het overgeven of de diarree. Neem binnen 12 uur na het normale tijdstip van innemen een 2e pil in. Doe dit niet na 12 uur, want ook dan is de pil niet meer betrouwbaar! Mocht je blijven overgeven of diarree hebben, is het belangrijk dat je de 7 dagen erna weer goed blijft innemen. Zorg er dan wel voor dat je deze 7 dagen beschermde seks hebt met een condoom.

Kosten van de pil

De pil soorten en kenmerken

Als je de pil wilt gaan gebruiken is het goed om met de huisarts te bespreken welke pil het beste bij jou past. Er zijn namelijk verschillende soorten pillen. In de ene zit meer hormonen dan de andere. Ook de onderlinge verhouding tussen de hormonen verschilt per soort. Welke soorten pil zijn er?

 1. Éénfasepil. In de éénfasepil zit een vaste hoeveelheid hormonen (oestrogeen en progestageen).Deze pil slik je één keer per dag, 3 weken lang. Na deze 3 weken is er een stopweek en word je ongesteld.
 2. Éénfasepil of combinatie pil zonder stopweek. In deze strip zit twee soorten pillen, één soort slik je 3 weken lang en de andere slik je gedurende de stopweek.
 3. Meerfasepil. Met de meer fase pil zijn er verschillende kleuren tabletten die je gedurende de maand inneemt. Hierbij is belangrijk dat je de juiste kleur op de juiste dag neemt. Lees van te voren altijd goed de bijsluiter, zo weet je precies welke pil je wanneer moet nemen!
 4. Minipil. In de minipil zit een kleine dosis van het hormoon progestageen.

Als je hebt besloten om aan de pil te beginnen neem je contact op met je huisarts. Je huisarts kan met wat vragen bekijken welke pil het beste bij jou past. Op doktersvoorschrift kun je vervolgens de pil ophalen bij de apotheek. Als je na verloop van tijd merkt dat de pil niet bevalt of als je last van bijwerkingen hebt kun je altijd bij de huisarts terecht voor een andere soort pil of andere alternatieven.

De pil merken en kosten

Welke merken pil zijn er en wat kost de pil? De prijs van de pil verschilt heel erg per soort en merk. Ook verschilt de prijs per verkooplocatie. Als je onder de 21 jaar bent, krijg je de pil vanuit de basisverzekering vergoed. Wel is het zo dat je vanaf 18 jaar met je zorgverzekering eerst een eigenrisico betaald van minimaal 385 euro. Na je 21e zit de pil niet meer in je basisverzekering. Wel kun je dit nog wel in een aanvullende verzekering meeverzekeren. Je betaald dan ook geen eigenrisico voor de pil. Wij hebben een de pil merken en kosten tabel voor een goed overzicht van de populairste anticonceptiepillen!

MerkAantal doosjesWeken met stopweekWeken zonder stopweekPrijs
Mercilon1912€ 16,16
Lovette1912€ 13,33
Marvelon1912€ 15,13
Tryginon1912€ 12,56
Microgynon 301912€ 11,79
Stediril 301912€ 11,79
Yasmin1912€ 24,64
De pil kopen

De pil beginnen

Als je met de pil begint, kun je hem het beste op de eerste dag dat je ongesteld bent slikken. Vanaf wanner is de pil betrouwbaar? Vanaf het moment dat je hem inneemt, (1e dag van je menstruatie) ben je gelijk beschermd. Wil je toch liever op een andere dag beginnen? Dat is prima, maar hou er dan rekening mee dat je 7 dagen na het slikken van de pil een condoom gebruikt. Je bent dan namelijk nog niet gelijk beschermt!

De pil doorslikken

Als je de éénfasepil gebruikt, kun je de pil in de stopweek doorslikken om een menstruatie uit te stellen. De pil doorslikken kan erg handig zijn voor in de zomer als je zonder gedoe lekker in je bikini wilt zwemmen en rondlopen. De pil kan je ongeveer 1 jaar doorslikken. Het is wel verstandig om een week te stoppen als je last krijgt van doorbraakbloedingen.

Antibiotica en de pil

Pil vergeten

Vrouwen die de pil slikken vergeten de pil nog wel eens. Als je de pil vergeten bent is het belangrijk deze binnen 12 uur na het normale tijdstip alsnog in te nemen. Lukt het niet om de pil binnen de 12 uur in te nemen? Dan is de pil niet meer betrouwbaar. Je kunt ervoor kiezen om de strip gewoon af te maken, het is dan wel belangrijk om tijdens het vrijen een condoom te gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Een andere optie is om een stopweek in te lassen. Na deze stop week kun je weer aan een nieuwe strip beginnen en ben je weer beschermd tegen zwangerschap. LET OP! Tijdens de stopweek ben je dus ook niet beschermd.

Wat doen als je onbeschermde seks hebt gehad en de pil vergeten bent?

Heb jij onbeschermde seks gehad en ben je de pil vergeten? Geen paniek, dan is de morning-afterpil een optie! De morning-afterpil kun je bij een drogist kopen en moet je zo snel mogelijk innemen, het liefst binnen 12 uur na de onbeschermde seks. Als je de morning-afterpil binnen de 12 uur slikt, is de kans op zwangerschap het kleinst. Er zijn twee verschillende soorten morning-afterpillen. De ene werkt 1 tot 3 dagen na de onbeschermde seks en de andere 1 tot 5 dagen. Maak als je de morning-afterpil gebruikt de strip van de pil gewoon af en gebruik de 7 dagen erna extra bescherming tijdens de seks. Je kunt hier het beste een condoom voor gebruiken.

Wij hopen dat je door deze blog antwoord op al je vragen over de pil hebt en hierdoor goed kan bepalen of het misschien iets voor jou is! Voor passend advies kun je ook altijd bij je huisarts terecht.

Antibiotica en de pil

Vaak wordt er gezegd dat de pil de werking van antibiotica vermindert. Dit is niet waar! Waar je wel op moet letten, is als je door de antibiotica diarree hebt of moet overgeven. Op dit moment is de pil namelijk wél minder betrouwbaar.

Alternatieven voor de pil

Merk jij dat de pil slikken toch niet zo goed bij jou past? Gelukkig zijn er nog een hoop alternatieven voor de anticonceptiepil die ongewenste zwangerschap voorkomen!

Soort anticonceptieGebruikvoordelennadelen
Hormoonspiraal1 x in de 5 jaarMinder of niet menstrueren en heel betrouwbaarEr zitten hormonen in
Koperspiraal1 x in de 5 tot 10 jaarBlijft heel lang zitten en is heel betrouwbaarZwaardere menstruaties
CondoomElke keer als je seks hebtBijna 100% betrouwbaar en beschermt tegen soa’sJe moet er altijd een bij je hebben. Grote kans op zwangerschap als de condoom scheurt
NuvaRing1 x in de 3 weken, daarna stopweekHeel betrouwbaar, je kunt de stopweek overslaan en hoeft er maar 1 keer in de 3 weken aan te denkenBeschermt niet tegen soa’s en bevat net als de anticonceptiepil hormonen
Pessarium (vrouwlijk condoom)Elke keer als je seks hebtJe kunt hem  1 tot 2 jaar gebruiken en er zitten geen hormonen in.Gebruik in combinatie met zaaddodend middel, moeilijk aan te brengen en daardoor niet de meest veilige anticonceptie
Prikpil1 x in de 12 tot 13 wekenJe hoeft er maar 1x in de 12-13 weken aan te denken, wordt minder tot niet ongesteld en is heel betrouwbaarEr zitten hormonen
Anticonceptiepleister1 x in de 3 wekenJe hoeft er maar 1x in de 3 weken aan te denken, wordt minder tot niet ongesteld en is heel betrouwbaarBevat hormonen, kans op bijwerkingen zoals: misselijkheid, gespannen borsten en kan de kans op trombose verhogen
Implantatiestaafje1 x in de 3 jaarBij een goede plaatsing erg betrouwbaar en kan lang blijven zittenKans op onregelmatige menstruatie in de eerste maanden, bevat hormonen en kan moeilijk te verwijderen / in te brengen zijn
Alternatieven voor de pil die ongewenste zwangerschap voorkomen

Ben jij benieuwd of je dik kan worden van de pil? Lees dan ook deze blog!