Word je dik van de pil?

De anticonceptiepil, ook wel beter bekend als de pil, wordt door enorm veel dames over de hele wereld gebruikt. Het wordt vooral door vrouwen gebruikt om een zwangerschap te voorkomen, maar er zijn ook nog een aantal andere redenen om de pil te gebruiken. Denk hierbij aan situaties waarbij je last ondervindt van pijnlijke menstruatie of hevige acne. De pil kan hier een goede oplossing voor bieden, omdat je de menstruatie kunstmatig kunt opwekken. Er zijn dus veel voordelen gebonden aan de pil. Waar voordelen zijn te vinden, zijn meestal (helaas) ook nadelen te vinden. Zo zijn er veel mensen overtuigd van het gegeven dat je dik wordt van de pil. Maar is het echt zo? Word je dikker van de pil? In deze blog leggen wij het precies uit! Lees dus snel verder als je wil weten of je dikker wordt van de pil.

In deze blog bespreken we:

  1. Wat doet de pil?
  2. De pil bijwerkingen
  3. Word je dik van de pil zelf?
  4. Is de pil de juiste keuze
  5. Voordelen en nadelen van de pil
Wat is de pil?

Wat doet de pil?

In de meeste anticonceptiepillen zitten er twee hormonen: oestrogeen en progestageen. Deze hormonen zorgen niet alleen ervoor dat je niet zwanger wordt, maar ook dat er behoorlijk wat bijwerkingen kunnen gaan optreden. Denk hierbij aan hoofdpijn, misselijkheid en verandering in eetgedrag. Het is direct belangrijk om te vermelden dat je niet direct door de pil zelf dik kunt worden. Dit komt doordat er vrijwel geen calorieën in de pil zit. Toch kan de pil ervoor zorgen dat je door de pil dik kunt worden. Hoe zit dit dan precies? Door de hormonen die erin zitten. In de meeste pillen zit progestageen. Dit hormoon stimuleert de eetlust, waardoor je dus eerder geneigd bent om meer te gaan eten. We hebben het hier niet over gezonde voeding, maar juist ongezonde dingen zoals suikers en vetten. Dit zorgt er dus voor dat je behoorlijk wat kunt aankomen qua gewicht.

De pil bijwerkingen

Waar progestageen ervoor zorgt dat je eetlust wordt gestimuleerd, zorgt oestrogeen ervoor dat vocht wordt vastgehouden. Hierbij worden vooral je enkels en vingers een stuk dikker. Dit gaat vanzelf weer weg na een tijdje, maar doordat je lichaam meer vocht vasthoudt is het dus mogelijk dat je ietsjes aankomt. Oplossing om dit probleem te verhelpen is zeer eenvoudig, namelijk door water te drinken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er minder vocht wordt vastgehouden. Dit klinkt heel tegenstrijdig, maar het drinken van water helpt je nieren om overtollig vocht weg te spoelen. Hierdoor wordt er dus minder vocht vastgehouden in je lichaam.

Word je dik van de pil zelf? Nee!

Al met al kan er dus geconcludeerd worden dat je niet direct dik kunt worden van de pil zelf, aangezien het vrijwel geen calorieën bevat. Je kunt echter wel dik worden door de hormonen die in de pil zitten. Zo zorgt progestageen voor een verandering in je eetlust en oestrogeen dat je lichaam sneller vocht opneemt en bovendien ook vasthoudt. Het antwoord op de vraag ‘word je dik van de pil’ is dus nee! Je moet echter wel rekening houden met het gegeven dat je dik kunt worden door de hormonen die in de pil zitten. Er zijn echter ook behoorlijk wat vrouwen hoe helemaal geen verandering doormaken in de periode dat ze gebruikmaken van de pil. Dit kan dus per persoon verschillen.

Is de pil de juiste keuze?

Weet je niet nog zeker of de pil wel de juiste keuze is voor jou? Mocht je twijfelen over het gebruiken van de pil, dan raden wij het aan om altijd eerst even de mogelijkheden met je dokter te bespreken. Ook voor verdere uitleg met betrekking tot de gewichtstoename tijdens het slikken van de pil kun je bij je dokter terecht.

Voordelen en nadelen van de pil

Wil jij weten wat slapen met een gezonde leefstijl te maken heeft? Lees dan deze blog!