Gezond slapen: Bij een gezonde leefstijl zijn een aantal dingen van groot belang. Hierbij kun je denken aan gezond eten, sporten en niet te vergeten: je slaapuren! Voldoende slaapuren is namelijk van essentieel belang in het succesvol laten slagen van je dieet, maar ook als je een gezonde leefstijl wilt gaan hanteren. Ben je benieuwd welke effecten gezond slapen op je leefstijl kan hebben en Is voor een gezonde leefstijl slapen van belang? Lees het hier!

Gezonde leefstijl slapen

Weinig slaapuren

Als je te weinig slaapuren krijgt dan kunnen er een aantal gevolgen hieruit voortvloeien. Zo kun je last hebben van een slecht humeur en maak je veel stresshormonen aan. Hierdoor is de kans erg groot dat je meer gaat eten. Minder slaapuren  zorgen er daarnaast voor dat je je energieloos voelt en weinig zin hebt om te gaan bewegen/sporten. Niet gezond slapen kan er dus toe leiden dat je gaat aankomen. Dit is uiteraard geen ideale situatie als je een gezonde leefstijl wilt gaan hanteren. Hoe krijg je dan voldoende slaapuren? Wij leggen het je hieronder allemaal uit!

Voldoende slaapuren

Voldoende slaapuren kan voor ieder persoon iets anders betekenen. Gemiddeld heeft een mens tussen de 7 à 9 slaapuren nodig. Mocht je minder uren dan dit slapen dan kan het lastig zijn om een gezonde leefstijl te hanteren. Gezond slapen staat aan de basis van een gezonde leefstijl. Zonder voldoende nachtrust heb je weinig energie en kan je je dus futloos voelen.

Gezond slapen: tips

Veranderingen aanbrengen in je slaapstijl kan erg lastig zijn, maar het is wel belang voor het hanteren van een gezonde leefstijl. De meeste mensen slapen slecht doordat ze de hele dag door veel stress opbouwen en hier dan ’s nachts over na gaan denken. Ons advies is om dit allemaal los te laten. Maak je hoofd leeg. Ook is het een tip om je mobiel weg te leggen voordat je in bed gaat liggen. Het is namelijk wel erg verleidelijk om net dat ene appje te lezen of een nieuw nieuwsbericht te lezen. Zet je telefoon dus weg. Een boek lezen voor het slapen gaan kan ook helpen! Door een boek te lezen worden je ogen namelijk moe en krijg je een uitgerust gevoel.

Uiteraard spelen ook zaken als een goed matras en hoofdkussen een zeer belangrijke rol in het verkrijgen van voldoende nachtrust. Je moet ervoor zorgen dat je comfortabel in je eigen bed ligt.

Voordelen van gezond slapen

Een zeer groot voordeel van gezond slapen is dat het mogelijk is om af te vallen. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je uitgerust bent en dat je lichaam minder stresshormonen gaat aanmaken. Dit kan tot gevolg hebben dat je minder snel trek hebt, waardoor je dus minder gaat eten. Voldoende slaap kan er verder voor zorgen dat je je energiek voelt, waardoor je op een dag ook effectiever kan zijn. Zo kan je dus beter presteren op werk, maar beschik je ook nog eens over voldoende energie om te gaan sporten! Sporten is uiteraard een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Gezond slapen kan ervoor zorgen dat je voldoende energie hebt om te sporten. Genoeg slaapuren zorgt er dus voor dat je beter in je vel komt te zitten. Dit is van ultiem belang voor een gezonde leefstijl!

Voldoende slaapuren essentieel voor een gezonde leefstijl

We kunnen dus concluderen dat gezond slapen van essentieel belang is voor het hanteren van een nieuwe, gezonde leefstijl. Zo zit je beter in je vel, is het mogelijk om af te vallen en heb je meer energie. Hopelijk lukt het jou na het lezen van deze blog om aan een nieuw hoofdstuk in je leven te beginnen!

Hoe belangrijk is slapen en wat gebeurd er als je niet slaapt?

Hoe begin je een gezonde leefstijl? Lees het hier!