Het leven met autisme kan soms lastig zijn, niet alleen voor degene die het heeft maar ook voor de partner. Dit komt doordat mensen met autisme een aantal eigenschappen hebben waarmee jij als partner rekening mee moet houden, denk hierbij aan routine en veiligheid. Het valt wel te zeggen dat dit van enorme invloed is op je relatie. Zeker als jij geen ervaring hiermee hebt kan het zeer lastig zijn om je hier aan te gaan passen. Heb jij een relatie met een autist en wil je graag weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Wij bespreken het in deze blog!

Ieder persoon is anders

Belangrijk is om te onthouden dat ieder persoon anders is. Dit is ook uiteraard het geval bij mensen met autisme. Er zijn echter wel een aantal eigenschappen die veelal voorkomen bij mensen autisme: direct communiceren, alleen willen zijn, behoefte aan structuur en routine. Ook zijn ze vrij beperkt als het aankomt op sociale vaardigheden en het inleven in andere personen. Voor jou als partner zijn dit dus zaken waarmee je rekening mee dient te houden.

Probeer je zo goed mogelijk te verdiepen in je partner met autisme om te kijken waar hij of zij behoefte aan heeft. Er zijn wellicht wensen en behoeften die je partner heeft die jij eerst niet wist. Op basis van dit gesprek kun jij erachter komen waar jouw partner behoefte aan heeft en kun jij je hier dus op aanpassen. Wil je nog meer tips ontvangen als jij relatie hebt met een autist? Lees dan snel verder!

Algemene tips om te gaan met een partner met autisme

  • Bespreek niet te veel dingen in 1 keer. Autisten vinden het meestal lastig om meerdere zaken tegelijk te bespreken. Verspreid dus als het kan het onderwerp over meerdere gesprekken.
  • Maak duidelijke afspraken. Aangezien mensen met autisme erg van duidelijkheid en structuur houden, is het aan te raden om duidelijke afspraken met elkaar te maken. Maak bijvoorbeeld een lijst met wie per dag gaat schoonmaken, hoe laat jullie naar bed gaan en wie er gaat koken etc. Hiermee is het mogelijk om structuur te houden in jullie leven.
  • Verrassingen. Een van de meest voorkomende eigenschappen van mensen met autisme is dat ze van routine en structuur houden. Ze vinden het dan niet echt fijn om hun patroon te veranderen of verrassingen te krijgen, hoe goed je het ook bedoeld. Probeer je ook een beetje aan te passen aan het patroon van je partner.
  • Vermijd sarcasme. Mensen met autisme hebben vaak erg veel moeite om sarcasme te herkennen. Aan te raden is dus om dit te vermijden, aangezien je partner met autisme anders kan denken dat je het serieus meent.

”Autism: same road, same bricks, different view.”

  • Probeer meer informatie op te doen over autisme. Door je in dit onderwerp te verdiepen kun jij erachter komen wat autisme precies inhoudt en hoe jij hiermee kunt omgaan. Uiteraard kun je ook aan je partner vragen voor meer informatie, maar wij raden het eerst aan om zelf informatie op te zoeken. Het is namelijk moeilijk te voorspellen hoe je partner hierop reageert.
  • Wees direct. Mensen met autisme houden van directheid. Mocht je dus iets willen zeggen, zorg ervoor dat je dit direct doet en ook echt meent wat je zegt. Dit zorgt er namelijk voor dat je partner precies weet hoe jij je voelt en wat er aan de hand is.

Wat moet je weten over je partner als hij/zij autisme heeft?

Fragment relaties en autisme

Wij hopen dat het voor jou na het lezen van deze blog: een relatie met een autist, mogelijk is om beter om te gaan met je partner die autisme heeft. Hierbij willen we echter wel vermelden dat ieder persoon uiteraard anders is en dus niet alles toe te passen is in iedere situatie. Deze tips gaan dan ook over de algemene eigenschappen van autisme. Mochten deze bovenstaande tips niet werken in jullie relatie, dan is het wellicht een optie om professionele hulp te zoeken.

Wil jij graag tips voor een goede relatie? Lees hier dan snel verder!