Haar knippen man: Mannen knippen.. Het lijkt allemaal heel simpel. Toch is het een stuk lastiger dan je denkt! Wij raden je daarom aan een kapper te bezoeken. Wil je toch graag zelf uitproberen? Wij leggen je uit hoe je zelf mannen haar knippen kunt. Lees snel verder!

Wij bespreken in deze blog:

  1. Wat heb je nodig om een man te knippen?
  2. Laagjes knippen bij een man
  3. Stappenplan knippen haar bovenop man
  4. Tips voor mannen knippen met een schaar

Welke spullen heb je nodig om een man te knippen?

Voorbereiding is het halve werk! Zorg dat je alles in huis hebt, niets is vervelender dan midden in een knipbeurt misgrijpen. Wij hebben daarom een checklist voor mannen kippen gemaakt

Checklist knipbeurt man lang haar
professionele knipschaar               
coupeschaar
waterspuitje    
knipkam       
Haar knippen man checklist

Laagjes knippen lang haar man

Wat is het verschil tussen een mannen en vrouwen kapsel? Het verschil tussen een heren en dames kapsel zit hem in de vorm. Een dames kapsel wordt over het algemeen wat ronder geknipt en een herenkapsel wordt wat meer vierkant geknipt. Bij mannen knippen, ga je dus voor hoekige vormen. Dit geld dan ook als je lang haar bij de man in laagjes wilt knippen.

Om het haar soepel te laten vallen is het belangrijk langere lagen in het haar te knippen. Als je wat slag in het haar hebt wordt dit een beetje een ‘’surflook’’. Ook is het mooi om de voorpartij wat korter te maken, hierdoor kan het haar ook in een soort lok gedragen worden.

Laagjes zijn er in verschillende vormen namelijk: gelijke lagen, afnemende lagen en toenemende lagen. In een kapsel kunnen ook meerdere soorten lagen geknipt worden.

Lang haar in laagjes knippen bij een man (video)

In de video wordt bij het kapsel gebruik gemaakt van gelijke lagen. Om de onderkant van het haar voller te houden, wordt er gebruik gemaakt van afnemende lagen. Bekijk in de video hoe je dit doet!

Lagen knippen man

Haar boven op het hoofd knippen bij een man

Stap 1: Maak de het haar dat geknipt moet worden een beetje nat met een waterspuit.

Stap 2: Als eerste gaan we de zijkanten waar het korte geschoren haar het langere haar ontmoet mooi over laten lopen. Neem een scheiding van een halve centimeter rond de omtrek van het lange haar. Pak met de kam een plukje en knip het omhoog in een verticale lijn. Doe dit helemaal rondom het hoofd.

Stap 3: Pak de coupeschaar en zorg dat het stuk waar het korte haar het lange haar ontmoet mooi op elkaar overloopt. Dit doe je door met de kam steeds een stukje te nemen en gelijk te knippen met de coupeschaar. Gebruik hier echt alleen een coupeschaar voor. Een normale knipschaar zorgt niet voor een mooie geleidelijke overloop, maar knipt het haar alleen maar korter. Zo zou je allemaal hapjes in het kapsel maken.

Nu de overloop van kort naar lang mooi op elkaar overloopt, komt het ingewikkeldere stuk: het haar knippen! De meeste mannenkapsels zijn voor op het hoofd langer dan achter op het hoofd.

”Life is’nt perfect, but your hair can be!”

Stap 4: Begin aan de achter kant en werk zo naar voren. Neem een klein horizontaal gedeelte en probeer een cirkelvorm voor te stellen. Als je vanaf de achterkant van het hoofd kijkt en je stelt je voor dat her haar in een cirkel vorm geknipt moet worden, zul je zien dat het wat korter aan de zijkant wordt, geleidelijk langer naar boven wordt en dan weer geleidelijk korter aan de andere zijkant van het hoofd afloopt. Als je begint met knippen hou je het haar een beetje in een hoek omhoog en knip je langs de zijkanten in een diagonale hoek. Je vingertoppen wijzen schuin naar het plafond. Hoe meer je naar het midden (boven op) van het hoofd komt hoe meer je in een rechte horizontale hoek komt. Zo creëer je die halve ronde cirkelvorm. Al je bij de andere kant komt, buig je je vingers steeds meer naar beneden, zodat je vingers naar beneden, naar de grond wijzen. Op deze manier werk je steeds meer naar voren.

Stap 5: Om aan de voorkant meer lengte te behouden gebruik je de eerste halve cirkelvorm die je geknipt hebt als gids voor de rest van het haar. Elke pluk die je vanaf nu in de ‘’halve cirkelvorm’’ wilt knippen trek je naar achteren op hoogte van de ‘’eerste halve cirkel lijn’’ en knip je op die hoogte, zodat het kapsel voorop langer is. Zo creëer je geleidelijk van achter naar voor meer lengte in de voorkant van het haar.

Stap 6: Als laatste kun je het haar mooi in model brengen met een stylingsproduct naar keuze!

Bekijk in deze video hoe je deze techniek precies uitvoert!

Hoe knip je zelf een man?

Tips voor mannen knippen met een schaar

  1. Zorg voor een professionele kappersschaar. De bladen van een professionele kappersschaar zijn namelijk veel smaller en scherper dan een gewone schaar. Omdat een gewone schaar veel minder scherp is beschadig je het haar en splijten de puntjes. Bij een man valt dit dan ook veel meer op omdat mannen vaak korte kapsels hebben.
  2. Een coupeschaar werkt anders dan een knipschaar! Een coupeschaar gebruik je om het haar uit te dunnen of mooi te laten overlopen. Gebruik dus nooit een gewone knipschaar om dit te doen! Anders krijg je namelijk ‘’hapjes’’
  3. Voorbeeld kapsel. Het is goed om van te voren te weten wat voor kapsel je wilt knippen. Je kunt er dan ook een voorbeeld bij pakken, zodat je precies weer hoe het eruit moet gaan zien!
  4. Knip het haar wanneer het vochtig is. Als het haar nog een beetje vochtig is komt je er makkelijker met je kam doorheen en zie je ook precies hoe het kapsel gaat vallen. Ook kun je zo de kruinen goed zien.
  5. Kam met de haarrichting mee. Kam altijd met de haarrichting mee en knip stukje voor stukje.

Mocht je het niet aandurven, raden wij alsnog ten alle tijden naar een kapper te gaan! Zij weten precies wat ze met je haar moeten doen. Mochten we in een lockdown zitten, is het altijd het proberen waard! Mocht het mis gaan, kun je het nog altijd in een lengte afscheren. Hoe dan ook, veel succes!

Wil jij weten hoe je het beste kunt opscheren met een tondeuse? Lees HIER hoe je dit moet aanpakken!