Zonnebank: goed of slecht?

Heel veel mensen onder ons maken er gebruik van, en al helemaal wanneer het slecht weer is: de zonnebank. Je kunt er namelijk een mooi kleurtje van krijgen, waardoor het lijkt alsof je op een heerlijke vakantie bent geweest. Er zijn echter een aantal nadelen gebonden aan het (regelmatig) gebruiken van de zonnebank, aangezien het schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Ben jij benieuwd hoe schadelijk de zonnebank is voor je gezondheid? Wij gaan dit allemaal in deze blog bespreken. Lees hier dus snel verder als jij wilt weten hoe de zonnebank schadelijk kan zijn voor jouw gezondheid!

Is de zonnebank echt slecht?

Het antwoord op deze vraag is heel kort, namelijk ja! Zonnebank is erg schadelijk voor je gezondheid. Wij zullen hieronder bespreken waarom de zonnebank slecht is voor je gezondheid.

  1. Zonnebank vergroot de kans op huidkanker. Dit is waarschijnlijk het grootste risico aan het gebruiken van een zonnebank. In een zeer korte periode veel UV-A en UV-B licht opdoet. Hoe meer uv-straling je opdoet, hoe meer risico er is op huidkanker. Volgens diverse bronnen is de straling van de zonnebank even hoog als die van de zon, en in sommige gevallen zelfs schadelijker. Vooral als je jonger bent is de kans veel groter dat je huidkanker krijgt.
  2. Andere ziektes. Regelmatig gebruik van de zonnebank kan ook voor andere gezondheidsproblemen leiden. Hierbij kun je denken aan oogkanker en beschadigingen aan je ogen.
  3. Je krijgt geen vitamine D binnen. De meeste mensen veronderstellen dat je vitamine D binnenkrijgt als je onder de zonnebank gaat. Dit klopt echter niet! Zonnebanken stralen namelijk meestal enkel UV-A licht uit, en in uitzonderlijke gevallen UV-B licht. UV-A licht bevat geen vitamine D, dus onder de zonnebank liggen is geen oplossing om vitamine D aan te maken. Mocht je een tekort hebben aan vitamine D, dan raden wij het eerder aan om pillen in te nemen om dit probleem op te lossen.
  4. Meer rimpels. Uv-straling zorgt er namelijk voor dat de elasticiteit van je huid sterk wordt vermindert. Dit leidt ertoe dat het aantal rimpels op je huid toe gaat nemen.
  5. Uitdroging. De kans is zeer groot dat je huid gaat uitdrogen indien je regelmatig onder de zonnebank gaat. Om dit te voorkomen is het verstandig om voldoende te blijven drinken, zodat je gehydrateerd blijft en dus uitdroging voorkomt.
  6. Hoe vaker je het doet, des te schadelijker het wordt. Uiteraard geldt dit voor aardig wat zaken: hoe vaker je het doet/gebruikt, des te meer schade het gaat toebrengen. Mocht je echt per se onder de zonnebank willen gaan, dan raden wij het sterk aan om dit sporadisch te doen. Dit betekent echter niet dat als je maar heel soms ernaartoe gaat, dat het niet schadelijk is. Elke keer dat je naar de zonenbank gaat zorg je er namelijk voor dat er schade optreedt.

Tips gebruik zonnebank

Al met al kan er dus geconcludeerd worden dat de zonnebank schadelijk is indien je er (vaak) gebruik van maakt. Wil je toch per se naar de zonnebank blijven gaan? Wij geven hier een aantal tips waarmee het mogelijk is om het risico op schade te verkleinen.

  1. Bescherm je ogen. Uv-straling kan namelijk je netvlies beschadigen. Het is daarom verstandig om een bril te dragen die speciaal geschikt is om je ogen hiertegen te beschermen.
  2. Bepaal je eigen huidtype. Dit is erg belangrijk, aangezien hiervan afhangt hoe lang je maximaal onder de zonnebank mag gaan liggen.
  3. Vraag advies aan het personeel. Het personeel is (meestal) gespecialiseerd en zij kunnen je advies geven om verantwoord te zonnen.
  4. Vermijd make-up als je onder ze zonnebank gaat. Dit kan namelijk irritaties veroorzaken aan je huid.

Zonnebank feiten en fabels

Wil jij ook weten of je het beste voor of na het gebruik van de zonnebank kunt douchen? Klik dan hier!