Is tanden bleken slecht?

Iedereen wilt het wel hebben: mooie, witte tanden. Maar hoe krijg je dit nou precies? Je kunt dit op meerdere manieren krijgen: door het poetsen van je tanden, vermijden van bepaalde voeding en door het bleken van je tanden. Uiteraard zijn er ook een aantal natuurlijke manieren om wittere tanden te krijgen. Het is echter zo dat dit aardig wat tijd in beslag kan nemen. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen ervoor kiezen om hun tanden te bleken. Maar is dit wel veilig? Er bestaan namelijk diverse fabels met betrekking tot het bleken van je tanden. Een van de bekendste fabels is dat het de gezondheid van je tanden aantast. In deze blog zullen wij bespreken of dit echt zo is of niet. Lees dus snel verder als je erachter wilt komen of tanden bleken schadelijk is voor je!

Tanden bleken: veilig of niet?

Is het bleken van je tanden schadelijk of niet? De meeste mensen gaan ervan uit dat het bleken van je tanden erg slecht is voor de gezondheid van je tanden, omdat ze denken dat het de glazuur van je tanden aantast. Dit is echter onjuist, aangezien de meeste tandartsen een methode gebruiken waardoor het glazuur niet wordt aangetast. Deze methode bestaat uit een oplossing van peroxide. Met behulp van deze methode wordt alleen de verkleuring van de bovenste laag weggehaald en wordt je glazuur dus niet aangetast.

Het bleken van je tanden is dus niet schadelijk voor je tanden, zolang je maar de juiste methode gebruikt. Er zijn aardig wat middeltjes te vinden op internet waarmee jij zelf thuis je tanden kunt gaan bleken. Dit is echter niet aanraden, aangezien je niet over de juiste expertise beschikt en dus ook niet weet wanneer je ‘te ver gaat’ met het bleken. Wij raden het dus altijd aan om naar een tandarts of mondhygiënist gaan. Het gebruiken van wondermiddeltjes die je van internet hebt gevonden raden wij dus zeer sterk af! De producen die tandartsen gebruiken zijn namelijk goedgekeurd volgens Europese regelgeving. Dit is uiteraard niet het geval bij middeltjes die jij thuis zelf in elkaar zet.

Wel of niet je tanden bleken?

Zelf tanden bleken

Zoals hierboven beschreven raden wij het erg af om zelf je tanden te gaan bleken. Dit komt doordat tandartsen en mondhygiënisten weten wanneer ze dienen te stoppen met het bleken. Mocht het percentage perioxide te hoog zijn, dan is het namelijk mogelijk dat je glazuur wordt aangetast. Wil je toch per se zelf je tanden bleken? Doe dit dan onder toezicht van een tandarts. Je bent er dan in ieder geval zeker van dat het goed gaat en dat schade wordt voorkomen.

Voordelen van tanden bleken

Uiteraard is het grootste voordeel van het bleken van je tanden dat je een wit gebit kunt krijgen. Er zijn echter ook nog een aantal andere voordelen te vinden! Wij hebben hier een korte lijst beschreven met de verschillende voordelen.

  • Zelfverzekerd gevoel. Een wit gebit kan ervoor zorgen dat je een zelfverzekerd gevoel krijg.
  • Vrij eenvoudig. Zeker als jij je tanden laat bleken bij de tandarts is het een vrij eenvoudige en snelle methode om witte tanden te krijgen.
  • Dode tanden kunnen ook gebleekt worden. Dit maakt het mogelijk dat al je tanden weer dezelfde kleur hebben.

Tanden wit krijgen

Ben je er nog niet helemaal van overtuigd dat tanden bleken veilig is voor de gezondheid van je gebit? Gelukkig bestaan er ook een aantal andere manieren om ervoor te zorgen dat je witte tanden krijgt.

  • Stop met roken
  • Vermijd cafeïne
  • Goed je tanden poetsen
  • Regelmatig flossen

Wij hopen dat je dankzij de bovenstaande blog weet wat je dient te doen indien jij je tanden wilt gaan bleken!

Ben jij benieuwd naar onze 8 tips om je gebit natuurlijk wit te krijgen, zonder je tanden te bleken? Lees dan deze blog!