Ketose: wat is dat? Tegenwoordig bestaan er erg veel manieren om af te vallen. Zoveel, dat je het bijna niet eens meer weet welke manieren er allemaal bestaan! Het is zeer lastig om te bepalen welke manier van afvallen nou precies wel of dan niet werkt. Wat in ieder geval van belang is, is dat je een stijl kunt ontwikkelen die je ook daadwerkelijk later in je leven kan vasthouden. Dus niet alleen 6 weekjes minder eten, maar iets waar je je hele leven iets aan hebt. Een voorbeeld van een manier om af te vallen is middels het volgen van een koolhydraatarm dieet. Dit kan zich vervolgens uiten in een koolhydraatarme levensstijl. Hierbij speelt vetverbranding en ketose een zeer belangrijke rol. Wat is ketose eigenlijk precies en kun je ketonen innemen om af te vallen? Wij leggen het je hier uit!

Ketonen innemen om af te vallen

Wat is vetverbranding?

Voordat we je precies gaan uitleggen wat ketose is, is het eerst handig om duidelijk te hebben wat ververbranding inhoudt. Vetverbranding is het stofwisselingsproces van je lichaam. Vetten worden namelijk omgezet naar energie. Dit is een zeer belangrijk punt bij het afvallen, omdat je stofwisselingsproces snel dient te werken mocht je willen afvallen. Een traag stofwisselingsproces maakt het afvallen dan ook een stuk moeilijker.

Wat is ketose?

Ketose is een natuurlijk proces dat plaatsvindt in het lichaam. Het is een proces waarbij het lichaam vetzuren afbreekt in ketonen. Dit proces vindt zich vooral plaats indien je weinig koolhydraten inneemt. De hoeveelheid koolhydraten die je maximaal per dag mag innemen zit tussen de 40 tot 50. Mocht je meer koolhydraten innemen dan ga je uit de ketose.

Wat gebeurt er met je lichaam in ketose?

Op het moment dat je weinig koolhydraten binnenkrijgt dan zal je lichaam een switch moeten gaan maken. Het gaat namelijk van suikerverbranding over tot vetverbranding. Dit is noodzakelijk om energie aan te maken. Dit proces speelt zich voornamelijk af in de lever. Doordat de lever het vet gaat omzetten naar energie komen er ketonen vrij. Ketonen worden dus als brandstof door de lever aangemaakt. Op het moment dat je lichaam in ketose is gaat je lichaam erg veranderen. Zo gebruikt je lichaam de vetten die binnenkomen als energiebron. Hierdoor is het mogelijk om vetten te gaan verbanden.

Ketonen innemen en vetten verbranden

Het is mogelijk om vetten te verbranden als je in ketose bent. Ketonen kunnen je dus laten afvallen. Om dit te bereiken is het van belang dat je weinig koolhydraten binnenkrijgt. Wanneer je lichaam weinig koolhydraten binnenkrijgt zal het zich wenden tot haar reserve. Als dit ook opraakt dan zal je lichaam overschakelen naar een ander energiebron: vetten. Je lichaam zet deze vetten dan om naar energie. Dit zorgt ervoor dat je dankzij de ketonen kan afvallen.

Is ketose innemen gevaarlijk?

De meeste mensen vragen zich of een ketose gevaarlijk is.  Ons antwoord op deze vraag is: nee. Het is namelijk een natuurlijk proces dat zich voordoet in het lichaam. Er zijn echter wel een aantal effecten die kunnen optreden op het moment dat je in ketose bent. Deze hebben wij hieronder beschreven.

  • Hoofdpijn
  • Slechte adem
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid

Deze effecten doen zich vooral voor op het moment dat je net in de ketose bent. Dit komt doordat je lichaam ineens haar hele werkwijze moet omgooien. Geef het dus even tijd en deze bijwerkingen gaan vervolgens vanzelf weg! Om je alvast te helpen hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

  • Drink voldoende water
  • Krijg genoeg slaaprust
  • Eet voldoende eiwitten

Ketonen kunnen dus een belangrijke rol spelen als je de switch wilt maken naar een gezonde leefstijl. Zo is het mogelijk dankzij de ketonen mogelijk om af te vallen en om je vetreserve te verkleinen.


Bekijk in deze video: De basis van een ketogeen dieet

Wil jij weten hoe je je metabolisme kunt versnellen? Lees het hier!