Littekens verminderen huid: Vrijwel iedereen heeft er wel een, of zelfs meerdere: littekens. Een val van de fiets, een ongelukje of een operatie, er zijn veel manieren om aan een litteken te komen. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen een litteken hebben. Dit kan voor sommige mensen echter wel voor aardig wat ongemak zorgen en veel mensen zijn er ook onzeker over. Littekens ontstaan op het moment dat een beschadiging aan je huid dieper dan je bovenste huidlaag gaat. Je huid maakt in dat geval te veel collageen aan, waardoor er extra weerstel wordt gecreëerd. En voilà: zo ontstaat een litteken! Nu we precies weten hoe het ontstaat, kunnen we ingaan op de verschillende manieren om littekens te verminderen. Het is namelijk helaas niet mogelijk in de meeste gevallen om littekens volledig te verwijderen. Het is zeer uitzonderlijk dat ze volledig verdwijnen, alhoewel het wel eens voorkomt. Wij focussen ons echter in deze blog op het minder zichtbaar maken ervan, omdat je hier wel een bepaalde grip op hebt.

Wat te doen tegen littekens?

  1. Masseren. Door de plek rondom de litteken te masseren is het mogelijk dat je de bloedsomloop gaat stimuleren. Dit heeft als gevolg dat de huid zich beter kan gaan herstellen. Hierbij is het handig om een crème of olie te gebruiken, omdat je huid een stuk gladder gaat aanvoelen. Hoe vaak dien je dit dan te doen? Wij raden het sterk aan om dagelijks je huid twee keer te masseren.
  2. Reinigen. Je huid verzorgen is altijd van belang, maar het kan ook helpen om je littekens te verminderen. Denk hierbij aan scrubben en het hydrateren van je huid. Met deze methoden is het namelijk mogelijk om dode huidcellen te verwijderen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe, gladde huid. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je iedere dag gaat scrubben, omdat dit niet goed is voor je huid. Beperk het scrubben tot maximaal twee keer per week om (verdere) beschadiging aan je huid te voorkomen.
  3. Citroensap. Dit werkt erg goed tegen puistjes, maar het heeft ook een positieve werking op littekens. Het beschikt namelijk over blekende eigenschappen. Je dient citroensap op een wattenstaafje te doen en vervolgens moet je het deppen op je litteken. Op het moment dat het volledig is ingewerkt kun je het van de huid afspoelen met behulp van warm water.
  4. Litteken crèmes. Er bestaan een heleboel litteken crèmes, maar of deze echt werken is een ander verhaal. Dit kan namelijk per persoon verschillen. Het kan echter wel het proberen waard zijn, dus ermee experimenten kan geen kwaad.
  5. Appelciderazijn. Dit is een uiterst effectief middel om littekens te verminderen. Dit komt omdat azijnzuur over zeer sterke, reinigende eigenschappen beschikt. In principe werkt dit hetzelfde als citroensap: doe een beetje appelciderazijn op een wattenstaafje/wattenschijfje, dep het op de littekens en laat het vervolgens rustig intrekken.
  6. Antioxidanten. Dit is een stof die erg veel eigenschappen kent. Zo is het hiermee onder andere mogelijk dat wonden sneller kunnen genezen. In welke producten zit antioxidanten dan precies? Denk hierbij aan aardbeien, tomaten, spinazie en groene thee. Uiteraard zit deze stof in nog vele andere voedingsproducten.

Zo kom je van littekens af!

Littekens verminderen

Wij willen nogmaals benadrukken dat het dankzij de bovenstaande manieren mogelijk is om littekens te verminderen, maar niet om het volledig te laten verdwijnen van je huid. Wij hopen wel dat het dankzij de bovenstaande tips voor jou mogelijk is om het een stuk minder zichtbaar te maken, al is het totaal overbodig om je te schamen voor littekens! Mocht je er toch onzeker over voelen, dan hopen wij dat de tips die wij hebben beschreven jou kunnen helpen.

Wil jij weten hoe je je gezicht het beste kunt verzorgen? Lees dan deze tips!