Make-up kwasten.. wie gebruikt ze niet! Ze zijn geweldig om allerlei soorten prachtige make-up looks te creëren. Maar hoe vaak moet je je make up kwasten schoonmaken? En nog een goede vraag: Hoe maak je je make up kwasten schoon? Beautyfeit.nl legt dit allemaal graag voor je uit!

 • Hoe vaak make up kwasten schoonmaken
 • Op welke manier make up kwasten schoonmaken
 • Hoe make up kwasten schoonmaken
 • Hoelang gaan make up kwasten mee
 • Tips

Hoe vaak make up kwasten schoonmaken

Als je make-upkwasten gebruikt, is het belangrijk deze regelmatig schoon te maken. Op je gezicht zit namelijk veel vuiligheid bijvoorbeeld: bacteriën, restjes talg uit je poriën, transpiratievocht en vuil uit de lucht zoals stof. Al deze viezigheid komt tussen de haartjes van je make-upkwasten te zitten en hoopt zich op. Dit vuil kan op langer termijn infecties en ook puistjes op je gezicht veroorzaken. Als jij je make-upkwasten dagelijks gebruikt, kun je ze het beste 1-2 keer per week schoonmaken. Met professioneel gebruik elke dag. Wanneer je meerdere mensen op een dag opmaakt, is het aan te raden de kwasten meerdere keren per dag te reinigen. Eén voordeel: je kwasten blijven zacht en er zit een lekker luchtje aan!

Op welke manier make up kwasten schoonmaken?

 Make-up soortReinigingsmiddel
Oliebasis make-upZachte zeep
Poeder make-up(baby)shampoo of  brush cleanser
Hardnekkige make-upAfwasmiddel + olijfolie

Hoe make up kwasten schoonmaken?

Make up op oliebasis

Doe wat water en zachte zeep in een bakje en haal de kwasten er doorheen. Gebruik je vingers om de kwasten goed te reinigen. Als het water bruin is, maak je een nieuw sopje en herhaal je dit ritueel. Als de kwasten goed schoon zijn spoel je ze uit met water en laat je ze aan de lucht drogen. Mocht je hier geen tijd voor hebben dan werkt de föhn ook perfect!

Poeder make up

Als je (baby)shampoo gebruikt, doorloop je het zelfde ritueel als met make-up op oliebasis. Je kunt ook een brush cleanser gebruiken. Deze cleanser is gemaakt om je kwasten zo snel en goed mogelijk te kunnen reinigen. Doe wat cleanser op je kwast en veeg je kwast schoon aan een stukje keukenpapier. In de meeste cleansers zit alcohol verwerkt, dit zorgt ervoor dat de bacteriën in je kwast gedood worden.

Hardnekkige make-up

Als er make-up in je kwasten zit die moeilijk te verwijderen is, kun je het beste afwasmiddel en olijfolie gebruiken. Wel is belangrijk dat je even veel afwasmiddel als olijfolie gebruikt. Als je namelijk te veel olijfolie gebruikt, worden de haartjes van je kwast vet en dan wordt het aanbrengen van make-up een stuk lastiger! Meng in een schaaltje wat olijfolie en afwasmiddel, reinig de kwast met dit mengsel en spoel het met warm water weer uit.

Hoe lang gaan make-up kwasten mee?

Als je je kwasten goed reinigt en verzorgd kun je er jaren plezier van hebben! We hebben nog een paar tips op een rijtje gezet zodat je kwasten nog langer mee gaan.

TIPS reinigen make-up kwasten

 1. Wees voorzichtig
 2. Bewaar de kwasten op een droge plek
 3. Spoel de make-up kwasten goed uit
 4. Zorg dat alleen de haren van de kwast nat worden
 5. Gebruik alleen koud of lauw water voor de schoonmaak van make up kwasten

Toelichting van de 5 tips!

 1. Wees voorzichtig

wees altijd voorzichtig als je je kwasten gaat reinigen. Het is belangrijk dat ze goed schoon worden maar wees niet te hardhandig met de haren van je kwast. Probeer tijdens het schoonmaken met de haren van de kwast mee te bewegen.

2. Bewaren op een droge plek

Bewaar je kwasten altijd op een droge plek. De badkamer is met al het vocht een broedplaats voor bacteriën!

3. Goed uitspoelen

Het maakt niet uit op welke manier je je make-up kwasten reinigt, zorg er altijd voor dat je ze goed hebt uitgespoeld. Je wilt natuurlijk geen schoonmaakmiddel op je gezicht tijdens de volgende make-upbeurt.

4. Alleen de haartjes natmaken

Zorg er tijdens het reinigen van je kwasten voor dat alleen de haartjes van je kwast nat maakt. Als er water in het hout van de kwast gaat zitten, gaat het rotten.

5. Koud of lauw water

Gebruikt alleen koud of lauw water voor het schoonmaken van make-up kwasten. Heet water is slecht voor de kwast!

3 verschillende manieren om make-upkwasten te reinigen

Aan welke tip heb jij wat gehad? Laat het ons weten! Wil jij ook weten hoe je het beste je make-up blender schoon kan maken? klik dan hier!