Wat is meditatie? Meditatie is wellicht een begrip die je erg vaak voorbij hebt zien komen, maar wat houdt het nou precies in? Mediteren is een soort van spirituele oefening. Hierbij is het belangrijk dat je stil kan zitten en je verstand op 0 kan zetten. Dit kan heel erg spannend zijn, zeker als je net gaat beginnen. Wij leggen in deze blog ‘meditatie voor beginners’ precies uit wat je moet doen om te leren mediteren en wat de voordelen zijn.

Meditatie voor beginners

In welke houding moet je mediteren?

Een veelvoorkomende vraag van mensen die gaan starten met meditatie is het volgende: hoe moet je mediteren? Eigenlijk is het antwoord vrij simpel: zeer weinig. Je kunt namelijk zelf invulling geven op de gewenste wijze van mediteren. De eerste stap is het vinden van een goede houding om te mediteren. De meest bekende houding is de lotushouding. Bij deze houding dien je je rechtervoet op je linkerbeen te plaatsen en je linkervoet op je rechterbeen. Dit is maar een voorbeeld van een houding om te mediteren. Zo is het ook mogelijk om bijvoorbeeld liggend te mediteren. Hier moet je dus even uitproberen wat in jouw situatie werkt. Het belangrijkste is dat je comfortabel bent. Op het moment dat je een goede houding hebt gevonden gaan we verder naar de tweede stap.

Hoe moet je mediteren?

Het belangrijkste bij het mediteren is het concentreren. Let bijvoorbeeld op je ademhaling. Zorg dat je rustig in en uit ademt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je helemaal aan niks denkt. Of anders: verschuif je gedachten naar het huidige moment. Mediteren is een uitstekende manier om even te ontsnappen aan de hectische wereld. Dit kan zeer lastig zijn, zeker voor de mensen die net beginnen met mediteren. Je hoofd kan namelijk vol zitten met gedachten en het zomaar even ‘weggooien’ kan een uitdaging zijn. Het is van belang dat je blijft doorgaan, ook op het moment dat je eventjes je concentratie aan het verliezen bent. Blijkt het toch echt niet mogelijk te zijn om te concentreren? Dat is totaal geen probleem. Begin weer bij stap 1 en start het proces weer opnieuw.

Wat zijn de voordelen van mediteren?

Voordat je gaat leren mediteren begrijpen wij erg goed dat je wilt weten waarom je dit nou eigenlijk doet. Mediteren heeft enorm veel voordelen te bieden. Het brengt je tot rust, je leert jezelf beter kennen en het geeft je inzichten in bepaalde situaties. Dankzij meditatie is het dus mogelijk om stressvolle situaties te ontsnappen. Ook kan je vanuit verschillende perspectieven situaties beoordelen, zowel in je eigen leven als die van anderen.

Tips om te leren mediteren

Om je verder te helpen hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet. Hiermee is het wellicht mogelijk om het mediteren eenvoudiger te laten verlopen.

5 tips meditatie voor beginners

  1. Tel je ademhaling Hierdoor blijf je geconcentreerd.
  2. Leg je telefoon weg Hiermee voorkom je prikkels om je telefoon te pakken en is het dus mogelijk om je even af te zonderen van de buitenwereld.
  3. Mediteer in een rustige omgeving Dit spreek eigenlijk voor zich, maar midden in een drukke woonkamer mediteren is bijna onmogelijk. Aan te raden is om je terug te trekken in je kamer met de deur dicht. Dit maakt het mogelijk om optimaal te concentreren.
  4. Neem alle tijd die je nodig hebt Voor mediteren is het belangrijk dat je de tijd neemt. Mediteren met het idee dat je moet gaan haasten is geen prettig gevoel.
  5. Hoe vaker, hoe makkelijker Voor vrijwel alles geldt hoe vaker je het doet, hoe eenvoudiger het gaat worden. Zo ook bij mediteren. Zeker voor mensen die gaan beginnen met mediteren is het aan te raden om elke dag te mediteren. Op een gegeven moment kom je vanzelf wel in de flow te zitten.

Tip: De ideale manier om te relaxen is in een premium hangmat. Zoek een mooi plekje uit in de natuur, hang daar een hangmat die je mee kunt nemen op, en geniet van alle rust en stilte om je heen!

Bekijk hier: 10 minuten mediteren voor beginners

Ben jij dol op rustgevende thee en benieuwd hoe je deze zelf kunt maken? Lees dan hier verder!