Rustgevende thee drinken

Thee drinken kan erg fijn zijn. Denk maar aan het drinken van een kopje thee na het avondeten, dit kan ervoor zorgen dat het eten goed weg kan zakken. Thee kan niet alleen lekker zijn, maar het heeft ook nog eens enorm veel voordelen te bieden. Zo kan thee helpen bij stress, om beter te slapen en bovendien kan je een rustgevend gevoel krijgen. Welke theesoorten zorgen hier dan voor? En hoe kan je thuis zelf rustgevende thee maken? Wij leggen het je hier allemaal uit. Lees nu verder!

Verschil tussen normale thee en rustgevende thee

De meeste mensen drinken een normaal kopje thee, zoals zwarte thee, voor het slapen, omdat ze denken dat het helpt om beter te gaan slapen. Dit is echter onjuist. In normale thee zit behoorlijk wat cafeïne, waardoor je juist meer energie krijgt en dus wakker blijft! In feite is het drinken van normale thee dus te vergelijken met koffie, omdat er in beide dranken cafeïne zit. Het is dus niet aan te raden om normale theesoorten te gaan drinken voordat je gaat slapen. Mocht je op zoek zijn naar rustgevende theesoorten voor het slapen dan raden wij het je aan om verder te lezen. Er bestaan namelijk diverse soorten thee die je kunnen helpen om goed te slapen.

Rustgevende thee zelf maken

Rustgevende thee kan voor het slapen dus enorm helpen. Niet alleen helpt het om voldoende nachtrust te krijgen, het is ook mogelijk om overdag kalmerende thee te drinken. Dit kan erg helpen bij stressvolle situaties. Het is dan mogelijk om even lekker te ontspannen simpelweg door het drinken van een kopje thee.

Een groot voordeel van rustgevende thee is dat je de meeste kopjes thee zelf kan maken. Je kunt het namelijk maken van de gedroogde bladeren of wortels van de diverse theesoorten die in je tuin staan. Uiteraard is het ook mogelijk om deze bladeren/wortels elders te kopen. Zet even de waterkoker aan en je kunt direct genieten van de kalmerende thee! Het kost dus zeer weinig moeite om je eigen rustgevende thee te maken.

Welke theesoorten zijn makkelijk zelf te maken?

  1. Lavendel thee
  2. Citroenmelisse thee
  3. Kamille thee
  4. Passiebloem thee
  5. Rooibos thee

Rustgevende theesoorten

Er bestaan veel verschillende rustgevende theesoorten. Wij hebben hieronder vijf verschillende kalmerende theesoorten op een rijtje gezet.

  1. Lavendel thee. Je kent het waarschijnlijk wel van de heerlijke geur: lavendel. Maar wist je dat je lavendel ook kan eten? Je kan de kruiden van de lavendel bovendien toevoegen aan je thee. Groot voordeel van lavendel is dat je minder stress en angst kan ervaren.
  2. Citroenmelisse. Citroenmelisse thee heeft een aangename, frisse smaak. Daarnaast heeft het een zeer kalmerend effect. Het is mogelijk om de gedroogde blaadjes van de plant te gebruiken voor in je theekopje. Bovendien kan je deze plant in je eigen tuin laten groeien!
  3.  Kamille thee. De meeste mensen herkennen kamille als onkruid langs de weg. Het is echter zo dat deze plant over enorm veel geneeskrachtige eigenschappen beschikt. Het drinken van kamille thee werkt kalmerend, is goed tegen buikpijn en verhelpt vermoeidheid.
  4. Passiebloem thee. Passiebloem heeft een zeer kalmerend effect, waardoor het de ideale thee is om te ontspannen. Het is zeer eenvoudig om deze plant in je eigen tuin te laten groeien. Een theelepel van het gedroogde blad is meestal voldoende voor een heerlijk kopje thee.
  5. Rooibos thee. Rooibos staat bekend om haar unieke smaak. Een groot voordeel van rooibos is dat het cafeïnevrij is. Dit maakt het dus een ideale rustgevende thee voor het slapen.

Bekijk in deze video hoe je zelf thee maken kunt, met lavendel en mint!

Rustgevende thee drinken

Het drinken van thee kan dus enorm veel voordelen hebben. Mocht je willen kalmeren en beter willen slapen dan bieden niet alle theesoorten hiervoor de oplossing. De bovenstaande theesoorten zijn maar een kleine verzameling van kalmerende thee. Er bestaan nog vele andere soorten!

Ben jij benieuwd wat slapen met een gezonde leefstijl te maken heeft? Lees hier verder!