Redenen om te sporten: Ieder persoon heeft andere redenen om te sporten. Sommige mensen vinden het gewoon leuk en zien het als een hobby. Andere mensen zien het weer als een manier om snel af te vallen. Sportmotieven kunnen dus erg uiteenlopen, maar wij hebben geprobeerd om de tien belangrijkste motieven om te sporten op een rijtje te zetten. Zoek jij dus redenen om te sporten? Lees dan snel door!

Iedereen heeft een reden om te sporten

Top 10 redenen om te gaan sporten

 1. Sporten is goed voor je gezondheid
 2. Het vermindert stress
 3. Door sporten ga je beter in je vel zitten
 4. Sporten is goed voor je sociale leven
 5. Het verbetert je conditie
 6. Door sporten krijg je een betere nachtrust
 7. Sporten is goed voor je zelfvertrouwen
 8. Door te sporten voorkom je overgewicht of kom je er vanaf
 9. Je krijgt meer energie
 10. Door het sporten verbrand je meer, dus mag je ook meer eten

Redenen met toelichting

 1. Goed voor je gezondheid. Dit is wellicht wel de belangrijkste reden om te gaan sporten: het is uitermate goed voor je gezondheid! Door regelmatig te gaan sporten wordt je algehele gezondheid een stuk beter. Zo vermindert sporten de kans op hartaandoeningen, diabetes, hoge bloeddruk en diverse ouderdomsklachten.
 2. Sporten vermindert stress. Als je gaat sporten dan maken je hersenen endorfine aan. Endorfine staat ook wel bekend als ‘gelukshormoon’. Door te sporten raak je dus stress op een natuurlijke wijze kwijt. Ideaal als dingen allemaal even te veel worden. Sporten heeft dus niet alleen maar effect op de fysieke gezondheid, maar ook op je mentale gezondheid!
 3. Beter in je vel. Doordat sporten een effectieve manier is om stress kwijt te raken ga je beter in je vel zitten. Het is dus een prima manier om even stoom af te blazen als je het druk hebt op je werk of studie.
 4. Sporten is goed voor je sociale leven. De meeste sporten zijn in teamverband. Hierdoor maak je nieuwe contacten of kan je je huidige sociale contacten versterken. Door met andere mensen te gaan sporten is het mogelijk om elkaar te motiveren. En laten we even eerlijk zijn: samen sporten is bijna altijd een stuk leuker dan in je eentje! Uiteraard kan je er ook voor kiezen om alleen te gaan sporten, maar het is veel leuker om het samen te doen met iemand anders.
 5. Verbetert je conditie. Door te sporten gaat je conditie omhoog. Hoe vaker je sport, des te beter je conditie wordt!
 6. Betere nachtrust. Als je gaat sporten word je moe en ben je dus meer ontspannen. Hierdoor is de kans zeer groot dat je beter gaat slapen. Je lichaam heeft namelijk behoefte aan slaap nadat je je lichaam veel hebt ingezet. Sporten kan dus je slaappatroon aanzienlijk verbeteren!
 7. Meer zelfvertrouwen. Zoals hierboven staat beschreven is het door het sporten mogelijk om beter in je vel te zitten. Daarnaast ga je je ook fitter voelen dankzij het sporten. Dit leidt ertoe dat je over meer zelfvertrouwen beschikt dan voorheen!
 8. Sporten voorkomt overgewicht. Sporten is een uitstekende manier om wat kilootjes te kwijt te raken. Het is namelijk een zeer effectieve manier om calorieën te verbanden, waardoor het mogelijk is om af te vallen en overgewicht te voorkomen!
 9. Je beschikt over meer energie. Door te gaan sporten is het mogelijk dat je je energieker gaat voelen. Je energieniveau gaat na het sporten namelijk omhoog. Probeer het maar eens na een lange dag!
 10. Je kunt meer eten als je sport. Als je sport ga je een heleboel calorieën verbanden. Hierdoor is het mogelijk om meer te eten zonder dat je gaat aankomen! Sporten maakt het dus mogelijk om gezonde dagen te combineren met wat meer ongezonde dagen. Ideaal dus als je een weekendje lang ongezond hebt gegeten.

Motivatie om te gaan sporten

Al met al kan er geconcludeerd worden dat sporten enorm veel voordelen te bieden heeft. Hopelijk kunnen deze 10 sportmotieven je helpen om weer te gaan sporten!

Wil jij graag motivatie om te gaan sporten en afvallen? Lees dan hier verder!