In veel relaties komt het weleens voor: een break. Soms lijkt het namelijk zo dat jullie relatie niet te redden is. Hier kan een break dan wellicht een mogelijke uitweg bieden. Voor sommige relaties betekent een break niet het einde van een relatie, maar juist een nieuw startpunt. Dit komt omdat een break een aantal voordelen te bieden heeft. Waar voordelen te vinden zijn, zijn er echter helaas ook nadelen te vinden. Ben jij benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van een pauze in een relatie? Lees dan snel verder! In deze blog gaan wij namelijk de verschillende voor- en nadelen bespreken van een relatie break.

Voordelen

Als eerst starten we met het positieve, dus alle voordelen van een pauze in een relatie!

  • Jullie gaan elkaar missen. Doordat jullie een tijdje elkaar niet gaan spreken en zien, gaan jullie elkaar missen. Tenminste, als je nog gevoelens voor elkaar hebt. Merk je dat jij je partner mist? Dan weet je dat de relatie nog te redden is. Mocht jij je partner niet missen, dan is het wellicht een teken dat je gevoelens zijn afgenomen.
  • Tijd voor jezelf. Tijdens een relatie zitten jullie vaak op elkaars lip en spreken jullie elkaar dagelijks. Doordat dit wegvalt heb je veel meer tijd voor jezelf. Hierdoor kun je goed nadenken over wat je precies wilt en heb je ook tijd om te reflecteren op jullie relatie. Het  gaat de break permanent worden, of besluit je verder te gaan met de relatie?
  • Frisse start. Een break kan ook voor een frisse start in jullie relatie zorgen. Jullie kunnen elkaar namelijk opnieuw vinden, waardoor het net zoals de eerste weken van jullie relatie lijkt. Veel mensen vinden de eerste weken van een nieuwe relatie het allerbest.

Nadelen:

  • Free pass. De meeste mensen zien een pauze in een relatie als reden om nieuwe mensen te gaan ontmoeten en in sommige gevallen zelfs dingen mee uit te proberen. Sommige mensen zien het namelijk als free pass om dingen met andere mensen te doen. Om dit te voorkomen dien je voordat de break ingaat duidelijke afspraken met elkaar te maken wat wel/niet mag. Hierdoor ben je in ieder geval zeker ervan dat je partner (als het goed is) geen dingen doet met een ander.
  • Permanent uit elkaar. Een tijdelijke break kan ervoor zorgen dat jullie relatie definitief wordt beëindigd. Wellicht vinden jullie beide dat het wel beter zo is, of misschien denkt alleen je partner dat. Op het moment dat je partner alleen zo hierover denkt, dan kan het je onverwachts pijn doen.
  • Geen oplossing voor problemen. Een break is helaas niet het perfecte antwoord voor de meeste problemen. Het kan wel een aantal problemen oplossen, denk bijvoorbeeld als jullie elkaar te vaak hebben gezien of als jullie gewoon even tijd voor jullie zelf nodig hebben. Voor structurele problemen, zoals op het gebied van communicatie, gaat een break helaas niks betekenen. Dit moeten jullie dus in gedachte houden voordat jullie een break inlassen.

Conclusie

Onze conclusie na deze blog is dat jullie alleen een break in jullie relatie moeten inlassen als jullie echt geen andere optie meer hebben. De meeste breaks hebben namelijk uiteindelijk meer nadelen te bieden dan voordelen. Als jullie echt voor elkaar zijn gemaakt en dus ook echt bij elkaar horen, dan komt het uiteindelijk allemaal wel op zijn pootje terecht.

Mocht het helaas niet goedkomen met je relatie, dan kun je al je leerpunten meenemen naar je volgende relatie. Al met al kun je dus veel leren hiervan! Tot slot willen wij vermelden dat het belangrijk is om je eigen gevoel en hart te volgen, ook als dit betekent dat je de relatie moet verbreken.

Meer passie en liefde in je relatie

Lees ook de blog: verliefd op een ander. wat doen?