De meeste mensen veronderstellen dat vertrouwen de fundering is voor een goede en gezonde relatie. Wij vinden dat dit 100% correct is, aangezien het zonder vertrouwen vrijwel niet mogelijk is om een relatie op te bouwen. Dit kan echter nog weleens zeer lastig zijn, zeker op het moment dat je slechte ervaringen in het verleden hebt gehad. We begrijpen dan dat het een zeer grote uitdaging kan zijn om je partner volledig te vertrouwen. Hoe bouw je dan vertrouwen op? In deze blog zullen wij een aantal relatie tips voor vertrouwen bespreken waardoor jij vertrouwen in een relatie kunt opbouwen.

7 relatie tips vertrouwen

 1. Daden zeggen meer dan woorden. Je kunt de mooiste dingen zeggen en zaken afspreken, maar als je dit niet nakomt heeft het vrijwel geen nut. Als je woorden en daden niet overeenkomen dan ontstaat er alleen maar meer wantrouwen. Belangrijk is dus dat je ervoor zorgt dat beide zaken goed samenhangen.
 2. Wees open en eerlijk. Het is belangrijk dat je open en eerlijk bent over belangrijke zaken, zoals je gevoelens, toekomstplannen en je bedoelingen. Door zelf open en eerlijk te zijn voelt je partner zich meestal ook meer op gemak om dit ook te doen. Uiteraard een klein leugentje zoals ‘je ziet er leuk uit’ kan geen kwaad, maar andere leugens kunnen je relatie op het spel zetten.
 3. Maak alles bespreekbaar. Zoals we hierboven hebben besproken is het aan te raden om open en eerlijk te zijn om vertrouwen in een relatie op te pakken. Hier hoort alles kunnen bespreken ook bij. Heb je irritaties aan je partner of zijn er een aantal punten die je echt dwarszitten? Maak dit bespreekbaar, aangezien je partner er anders niet achter kan komen. Mochten de gemoederen hoog oplopen, dan is het aan te raden om het gesprek even te parkeren en er later op terug te komen.
 4. Behandel je partner zoals jij ook behandeld wilt worden. Jij moet je partner behandelen op de manier waarop jij ook behandeld wilt worden door iemand anders. Het is dus belangrijk om even stil te staan bij de waarden die jij op prijs stelt en hoe jij ook behandeld wilt worden.
 5. Bewaar elkaars geheimen. Een manier om het vertrouwen van een persoon op ernstige manier te schaden is door geheimen van je partner door te vertellen aan iemand anders.
 6. Geef het tijd. Vertrouwen opbouwen in een relatie heeft tijd nodig. Het is niet zomaar iets dat binnen een dag kan worden opgebouwd. Blijf geduldig en heb vertrouwen (niet als grap bedoeld) in het proces!
 7. Laat fouten in het verleden. Heeft je partner in het verleden een fout begaan? Laat dit dan in het verleden rusten. Je partner constant herinneren aan de fouten die hij/zij heeft begaan wekt niet bepaald vertrouwen op en zorgt enkel voor een negatieve invloed op de relatie. De kans op nog meer fouten ligt dan zeker voor de hand.

Hoe bouw je vertrouwen op?

5 dingen die je niet moet doen voor vertrouwen in je relatie

De bovenstaande tips dienen je te helpen om vertrouwen in de relatie op te bouwen. Er zijn ook echter een aantal zaken die je NIET moet doen als je vertrouwen in een relatie wilt opbouwen.

 1. Hele tijd vragen waar je partner is
 2. Meekijken in telefoon of berichtjes proberen te lezen
 3. Te jaloers zijn
 4. Conclusies trekken voordat je weet wat er aan de hand is
 5. Je partner ‘claimen’ en nergens naartoe laten gaan

Misschien is deze blog wel de redder van je relatie! Sommige van de  bovenstaande tips kunnen trouwens ook voor een normale vriendschap gelden en deze kun je dus ook toepassen om je vriendschappen te onderhouden. Hoe dan ook, wij hopen dat de bovenstaande tips jou helpen om vertrouwen in je relatie op te bouwen of wellicht zelfs te herstellen.

Ben jij benieuwd naar de beste tips voor een goede relatie? Lees dan snel deze blog!