Enorm veel mensen maken er gebruik van: parfum. Het opdoen van parfum heeft namelijk enorm veel voordelen te bieden, waarvan het grootste voordeel uiteraard lekker ruiken is. Er is echter een nadeel aan parfum: het kan aardig wat kosten, zeker als je een premium merk wilt hebben. De prijzen kunnen in dat geval namelijk erg snel richting de 100 euro oplopen. Wist je echter dat het mogelijk is om enorm veel geld te besparen op parfum? Dit kun je namelijk doen door zelf parfum te maken. Ben jij benieuwd hoe jij je eigen parfum kunt maken? Wij bespreken in deze blog een handig stappenplan parfum maken voor beginner. Lees dus snel verder!

Stappenplan parfum maken | 6 simpele stappen

 1. Verzamel de producten die je nodig hebt
 2. Snij en maal de bloemen fijn
 3. Voeg water en alcohol toe
 4. Voeg de geurolie toe
 5. Laat alle ingrediënten goed intrekken
 6. Foutje? Geeft niet! Herhaal de stappen om de fout te herstellen.

De toelichting van de zes stappen om parfum te maken

Stap 1: verzamelen

Voordat je überhaupt kunt gaan starten met het maken van je eigen parfum, dien je over een hele belangrijke vraag na te denken: welke geur gaat mijn parfum krijgen? Op basis hiervan kun je namelijk de verschillende benodigdheden gaan verzamelen. Bloemen en kruiden worden het meest gebruikt voor het maken van een eigen parfum. De bloemen die het meest worden gebruikt om zelf parfum te maken zijn lavendel, rozen en rozemarijn. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat de bloemen volledig schoon zijn.

Stap 2: malen

Na het verzamelen dien je vervolgens de bloemen te snijden en fijn te malen met behulp van een stamper en vijzel. Doe dit in een glazen pot of glas. Hoeveel je er uiteindelijk in doet, is aan jezelf. Dit is afhankelijk van hoe sterk je de parfum wilt hebben.

Stap 3: water en alcohol toevoegen

Hier moet je opletten dat je niet te veel water/olie toevoegt, aangezien dit voor verschillende effecten kan zorgen. Te veel water zorgt er namelijk voor dat de parfum een stuk zwakker wordt. Je dient ongeveer twee kopjes water over de bloemen heen te gieten. Nadat je dit hebt gedaan dien je een aantal druppels alcohol aan het mengsel toe te voegen.

Stap 4: geurolie

Nadat je water en alcohol hebt toegevoegd aan het mengsel, kun je geurolie eraan toevoegen. Je kunt verschillende oliën hieraan toevoegen, zoals amandelolie, cassisgeurolie en vanille. Je dient zelf even na te gaan welke geuren je in de parfum wilt hebben. Wij raden het aan om van elke geurolie ongeveer 5 á 10 druppels te gebruiken. Tip: kijk even goed of er geen viezigheid in het mengsel zit, anders dien je het namelijk te zeven.

Stap 5: intrekken

Als alles goed is gedaan, heb je nu een zuiver mengsel. Je dient dit vervolgens in een flesje te gieten. Dit kan een spuitflesje zijn, bijvoorbeeld van je laatste parfum. Je moet het dan minimaal 12 uur op een droge en koele plaats laten staan, aangezien het van enorm belang is dat de verschillende geuren goed in kunnen gaan trekken. Tip: uiteraard is het verstandig om eerst even te ruiken aan de parfum voordat je deze in het flesje gaat gieten.

Stap 6: fouten maken

Mocht je fouten maken tijdens het proces, dan raden wij het aan om de stappen even opnieuw te herhalen en proberen om je fout te herstellen. Oefening baart kunst, dus hoe vaker je het doet hoe beter je erin gaat worden!

Recept voor parfum zonder alcohol

Wat heb je nodig?

 • Saffloerolie
 • Kaasdoek en kom
 • Pot met deksel
 • Klein sprayflesje
 • Vijzel en stamper
 • Bloemen / citrusvruchten / specerijen

Met deze video kun je nu zelf parfum zonder alcohol maken!

Eigen parfum maken

Wij hopen dat het voor jou dankzij het bovenstaande stappenplan mogelijk is om je eigen parfum te maken. Wie weet ruik jij binnenkort wel heerlijk dankzij je eigen parfum? Of geef jij het als (uniek) cadeautje aan iemand? Hoe dan ook, het maken van je eigen parfum is een hele leuke activiteit waar je veel van kunt leren!

Ben jij benieuwd hoe je sieraden het beste kunt matchen met je kleding? Klik dan hier!