Stappenplan om te stoppen met nagelbijten

Nagelbijten is voor veel mensen een slechte eigenschap. Zo krijg je door nagelbijten erg veel bacteriën in je mond, worden je tanden beschadigd en is het erg slecht voor de groei van je nagels. Er kan worden geconcludeerd dat er erg veel nadelen zijn gebonden aan nagelbijten. Het is dus van belang om zo snel mogelijk van deze slechte eigenschap af te komen. Dit kan echter zeer lastig zijn, zeker als je dit al jarenlang doet. Hoe stop je dan met nagelbijten? Wij leggen het je hier in een aantal stappen uit hoe je kunt stoppen met nagelbijten. Lees dus snel verder als je tips tegen nagelbijten wilt krijgen!

5 stappen om van nagelbijten af te komen

  1. Knip je nagels regelmatig
  2. Gebruik nagellak met een vies smaakje
  3. Ga na waarom je nagelbijt
  4. Neem de tijd voor het proces
  5. Hou een fotoboek bij

Toelichting van de 5 stappen

1. Knip je nagels. Het knippen van je nagels is een zeer eenvoudige manier om te stoppen met nagelbijten. Hoe korter je nagels zijn, des te minder erover blijft om van af te bijten. Dit kan er dus voor zorgen dat je minder snel de neiging hebt om te gaan bijten op je nagels. Aan te raden is om je nagels te knippen zodra ze een lengte hebben bereikt waarop je geneigd bent om het eraf te bijten.

2. Gebruik nagellak met een vies smaakje. Als je nagellak met een vies smaakje ophebt ga je wel even een paar keer nadenken voordat je gaat nagelbijten, omdat je liever geen vieze smaak in je mond hebt. Nagellak kan ook op een andere manier helpen om te stoppen met nagelbijten. Als je een opvallende kleur nagellak hebt en je ineens een afgebeten stuk ziet, kan dit vreemde gezichten trekken.

3. Ga na waarom je op je nagels bijt. Doe je dit als je zenuwachtig bent? Of omdat je juist aan het vervelen bent? Als je voor jezelf duidelijk hebt waarom je nou op je nagels bijt dan kan je eenvoudiger een oplossing vinden. Als voorbeeld nemen we het nagelbijten tijdens TV kijken. Veel mensen bijten namelijk op hun nagels aan ze TV aan het kijken zijn, omdat ze naar een manier zoeken om actief te blijven. Herken jij dit ook? Dan is het wellicht handig om iets in je handen te houden tijdens het TV kijken, denk bijvoorbeeld aan een armband of zelfs de afstandsbediening! Ook is het aan te raden om je mond bezig te houden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te kauwen op kauwgom of zuigen op snoepjes. Hierdoor blijft je mond bezig en krijg je minder snel de neiging om op je nagels te bijten.

”Alle tijd nemen is de beste manier om geen seconde te verliezen”

4. Neem tijd voor het proces. Als je jarenlang gewend bent om op je nagels te bijten dan kan het raar aanvoelen om dit niet meer te doen. Verandering aanbrengen in je eigen gedrag kan vrij lastig zijn, neem dus de tijd hiervoor. Blijf realistisch in je doel en blijf geduldig. Van belang is om elke dag kleine stapjes te zetten, dan kom je er vanzelf wel.

5. Fotoboek bijhouden. Het bijhouden van een fotoboekje is een mogelijkheid om extra gemotiveerd te blijven. Maak elke week een paar foto’s van je nagels, dit maakt het namelijk mogelijk om de veranderingen tijdens het proces weer te geven. Ook als jij je doel hebt bereikt is het belangrijk om gemotiveerd te blijven. Dit kan door het terugkijken naar waar je begon.

Tips tegen nagelbijten

Hopelijk helpen deze bovenstaande tips tegen nagelbijten jou om eindelijk van deze slechte eigenschap af te komen! Van belang is om te realiseren dat het een lange termijn proces is en dat je er dus niet zomaar binnen één dag van af kunt komen.

Hoe verzorg je je nagels goed? Lees het hier!