Een kleurtje krijgen door te zonnen is heerlijk. Althans, voor een bepaalde tijd. Te lang onbeschermd in de zon zitten is niet goed voor je en je kunt ook ernstige gevolgen hiervan ondervinden, zoals huidkanker. De meeste mensen kiezen er dan voor om de schaduw of glas op te zoeken om overmatige blootstelling aan de zon te voorkomen. Er zijn echter een aantal vragen die hierbij direct opkomen. Kun je bruin worden achter glas en kun je verbranden in de schaduw? In deze blog zullen wij op deze vragen een antwoord geven. Lees snel verder indien je geïnteresseerd bent en meer wilt weten over dit onderwerp!

Kun je bruin worden achter glas?

Eerst zullen wij een antwoord geven op deze vraag. Ja, je kunt bruin worden achter glas! Het glas houdt de meeste uv-straling tegen, maar het kan je niet volledig hiertegen beschermen. Dit komt doordat het glas niet in staat is om alle uv-straling tegen te houden. Dit leidt ertoe dat het mogelijk is om bruin te worden achter glas, als je er maar lang genoeg achter blijft. Het heeft namelijk veel tijd nodig om bruin te worden achter glas. De kans op verbranding is ook een stuk kleiner op het moment dat je achter glas gaat bruinen. Maar hoe zit het dan met het glas van een zonnebank? Dit zit anders, aangezien dit is gemaakt van een speciaal soort glas welke veel uv-straling doorlaten.

Kun je bruin worden in de schaduw?

De volgende vraag waarop antwoord wacht is: kun je bruin worden of zelf verbranden in de schaduw? Ook hierop is het antwoord vrij simpel, namelijk ja! Dit komt doordat uv-straling wordt weerkaatst door de aarde zelf middels zand en water. De meeste mensen denken dat ze veilig zijn van de zon als ze onder een parasol zitten. Ook dit is een onjuiste aanname, aangezien uv-straling zeer eenvoudig door een parasol heen kan komen. Dit is vooral het geval bij een parasol die niet beschikt over uv-straling werend materiaal. Ook als je in de schaduw blijft is het dus verstandig om je goed in te smeren.

Kun je verbanden als het bewolkt is?

Zelfs als het bewolkt is kun je verbranden. Dit komt omdat een zeer groot gedeelte van de zonnestralen door de wolken heen gaan. Hierdoor kunnen alsnog voldoende uv-stralen je bereiken.

Wat moet ik doen als ik verbrand ben?

Op het moment dat je wel verbrand bent door de zon kun je een aantal dingen doen om de pijn te verzachten. Een zeer logische tip is dat je uit de zon dient te blijven. Hierdoor geef jij je huid de tijd om te herstellen. Ook is het koelen van je huid een goede mogelijkheid om je pijn te verzachten. Dit kun je doen middels een koud bad. Een douche is in dit geval iets minder geschikt, aangezien je huid waterstralen op zich krijgt.

Conclusie

Je kunt dus wel degelijk bruin worden achter glas en ook verbranden in de schaduw. Je dient je ook te realiseren dat er voldoende uv-straling kan doordringen, dus wij raden het aan dat jij je goed insmeert voordat je gaat verschuilen onder een parasol of achter glas. Hierbij is het verstandig om de verwachtingen met betrekking tot de zonkracht in de gaten te houden, aangezien dit aangeeft hoe sterk de uv-straling gaat worden. Mocht de zonkrachtverwachting hoog zijn, dan is het aan te raden om je voor die dag goed in te smeren. Wij benadrukken het nog een keer: voorkomen is beter dan genezen! Zorg dat je goed bent ingesmeerd, ook als je van plan bent om in de schaduw of achter glas te blijven.

Ben jij benieuwd of de zonnebank schadelijk is voor je gezondheid? Lees dan snel deze blog!