Handige dingen voor in de auto

Nederland is op het gebied van regelgeving met betrekking tot veiligheidsartikelen in de auto niet streng. Uiteraard zijn er wel een aantal dingen verplicht in de auto, zoals je rijbewijs en kentekenbewijs. Verder zijn er niet heel veel zaken die verplicht zijn in de auto om te hebben. Toch zijn er een heleboel artikelen die van nut kunnen zijn om in de auto te hebben. Denk hierbij als je pech hebt of in een noodsituatie terecht komt. Dan kunnen bepaalde dingen erg handig zijn voor in de auto. Ook gelden er in andere landen wel voorschriften waardoor je verplicht ben om bepaalde artikelen in de auto te hebben. Ben je benieuwd welke handige dingen voor in de auto er allemaal bestaan? Bekijk de checklist hieronder!

Checklist voor veiligheid op de weg

 1. Gevarendriehoek
 2. veiligheidshamer
 3. EHBO-doos
 4. Veiligheidshesje
 5. Reservelampen
 6. Flesje water en eten
 7. Pen en papier
 8. Contant geld
 9. Startkabels en sleepkabels
 10. ANWB-pechhulp Nederland & Europa
 11. Schadeformulier
 12. Reserve wiel

12 Dingen die je in je auto moet hebben

 1. Gevarendriehoek. Je bent verplicht om andere weggebruikers te waarschuwen op het moment dat je met je voertuig stil staat op de weg. Dit is uiteraard mogelijk door je waarschuwingslichten te gebruiken. Mocht dit echter niet werken dan heb je een behoorlijk probleem en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Een gevarendriehoek kan dan de oplossing bieden. Deze dien je ongeveer dertig meter achter je auto te plaatsen.
 2. Veiligheidshamer. Mocht je auto in het water belanden dan is het van enorm belang om zo snel mogelijk uit je auto te ontsnappen. De ramen op brute kracht breken is vrijwel onmogelijk. Hierbij kan een veiligheidshamer de uitkomst bieden. Dit maakt het namelijk mogelijk om het raam in te slaan.
 3. EBHO-doos. Een EHBO-doos kan enorm handig zijn als er een ongeval heeft plaatsgevonden.
 4. Veiligheidshesje. Als er een ongeval heeft plaatsgevonden kan een veiligheidshesje erger voorkomen. Met een veiligheidshesje ben je veel beter zichtbaar en kunnen weggebruikers jou van een afstand zien.
 5. Reservelampen. Mocht je lamp kapot zijn dan kan de politie je aan de kant zetten. Hiervoor kan je vervolgens een fikse boete krijgen. Dit valt te voorkomen door reservelampen in de auto te hebben.
 6. Flesjes water en eten. Het is altijd aan te raden om flesjes water in de auto te hebben. Het kan erg vervelend zijn als je dorst krijgt en er geen tankstation of restaurant in de buurt te bekennen is. Een flesje water kan dan zeker handig zijn. Daarnaast kunnen snacks, zoals koek en repen, erg handig zijn om in de auto te hebben.
 7. Pen en papier. Vrijwel alles verloopt digitaal tegenwoordig, maar pen en papier kunnen zeer handig zijn voor in de auto. Denk aan het opschrijven van een kenteken, om een schadeformulier in te vullen of om een briefje achter te laten.
 8. Contant geld. Het hebben van contact geld kan altijd handig zijn in de auto. Stel je maar eens voor dat je pinpas het niet meer doet of gestolen is. Dan kom je voor zeer lastige situaties te staan. Wat ga je doen als je moet tanken of eten wilt kopen? Hierom kan het hebben van contant geld erg handig zijn.
 9. Startkabels en sleepkabel. Mocht je auto het onverwachts niet meer doen dan zijn startkabels en een sleepkabel handige hulpmiddelen. Een startkabel zorgt ervoor dat je accu weer wordt opgeladen, waardoor je reis kunt vervolgen. Met een sleepkabel kun je een andere weggebruiker vragen of die je ergens naartoe kan slepen. Uiteraard is het ook mogelijk dat jij een andere weggebruiker hiermee kan helpen!
 10. Pechhulp. Zorg ervoor dat je een pechhulp lidmaatschap hebt. De bekendste is ANWB-pechhulp Nederland of Europa. Mocht je stil komen te staan, dan kan je altijd de pechhulp bellen en komen ze je helpen.
 11. Schadeformulier. Mocht je ooit een ongeluk / schade krijgen, dan heb je altijd een schadeformulier bij de hand om gegevens van beide partijen te verzamelen voor de verzekering.
 12. Reserve wiel. Zo kun je bij een lekke band of klapband gemakkelijk je band verwisselen.

Zelf je band vervangen doe je zo!

Handig gereedschap voor onderweg

Zo maak je auto winterklaar

Veel handige artikelen voor in de auto

Geconcludeerd kan worden dat er in Nederland niet veel artikelen verplicht zijn in de auto. Dit is echter anders in het buitenland, waar sommige van de bovenstaande artikelen verplicht zijn. Wij raden het aan om een aantal van deze handige dingen in de auto te hebben. Het kan je namelijk enorm helpen!

Wil jij weten hoe je zelf een wereldreis plant? Lees dan snel deze blog!