Hoewel plastische chirurgie tegenwoordig steeds minder een taboe is, is plastische chirurgie toch wel één van de minst begrepen specialismen. Dit komt omdat er snel aan opvullen van je lippen en borstvergrotingen gedacht word. Bij deze twee ingrepen denken mensen dan ook gelijk aan extreem dikke lippen of onnatuurlijk grote borsten. In tegendeel is dit specialisme veel breder dan dat! Denk aan reconstructieve chirurgie na een ziekte of ongeluk. Stel jij jezelf wel eens de vraag: wat is plastische chirurgie? Of overweeg jij om een behandeling of ingreep te ondergaan? Lees dan snel deze blog!

In deze blog bespreken wij:

  1. Wat is plastische chirurgie
  2. Wat is het verschil is tussen plastisch en cosmetisch?
  3. Soorten plastische chirurgie
  4. Voor- en nadelen plastische chirurgie
  5. Plastische chirurgie voor meer zelfvertrouwen
  6. Wanneer wordt de behandeling of ingreep vergoed?
  7. Wanneer valt een behandeling aan het uiterlijk onder het basispakket?
  8. De regels voor het vergoeden van een ooglidcorrectie en borstvergroting (basispakket)
  9. Het ideaalbeeld van tegenwoordig
Wat is cosmetische chirurgie?

Wat is plastische chirurgie?

Plastische chirurgie is een specialisme dat zich focust op het herstellen en/of verbeteren van de werkzaamheid en de vorm van het lichaam. Dit zijn niet alleen operaties om jezelf ‘’mooier’’ te maken, maar ook herstellende operaties na ongevallen, aandoeningen of aangeboren afwijkingen.

Wat is het verschil is tussen plastische chirurgie en cosmetische chirurgie?

Als er over plastische chirurgie wordt gesproken, hebben we het vaak over cosmetische chirurgie. Cosmetische chirurgie is vooral gericht op het ‘’mooier’’ maken van. Bijvoorbeeld: het vergroten van borsten, opvullen van lippen, het opvullen van rimpels etc. Plastische chirurgie is een veel breder specialisme dat zich meer bezig houdt met het herstellen van de vorm en functie, bijvoorbeeld na een ziekte, ongeval of bij een (aangeboren) afwijking.

Voordelen en nadelen plastische/cosmetische chirurgie

Het ondergaan van plastische of cosmetische chirurgie brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Bekijk van tevoren welke voordelen en nadelen voor jou gelden. Wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen? Dan kun je een ingreep of behandeling overwegen. Bekijk hier een aantal voor- en nadelen!

Voordelen plastische chirurgieNadelen plastische chirurgie
Meer zelfvertrouwenKans op complicaties
Een gezonder lichaamDe kosten, als deze niet worden vergoed
Gelukkiger en meer succesKans op een ander eindresultaat dan verwacht
Een beter of mooier uiterlijkEventuele littekens
Beter in je velCosmetische chirurgie kan verslavend zijn
 Je lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen
De voor- en nadelen

Soorten plastische chirurgie

Als we het over het specialisme plastische chirurgie hebben, praten we over een enorm breed vakgebied. Om een beeld te krijgen hoe breed dit vakgebied is, hebben we ze speciaal voor jou op een rijtje gezet!

  • Reconstructieve chirurgie: Het herstellen van weefseldefecten na: ongevallen, doorligwonden, het verwijderen van kwaadaardige cellen of huidkanker.
  • Hand- en polschirurgie: Het herstellen van aandoeningen van de hand: letsels van pezen, zenuwen en botten.
  • Plastische chirurgie bij kinderen: De correctie van aangeboren afwijkingen bijvoorbeeld bij: schisis (Lip- en gehemeltespleten), afstaande oren of vaatafwijkingen (wijnvlek, ooievaarsbeet en aardbeivlek).
  • Brandwond chirurgie: Het behandelen van recente brandwonden, het herstellen van littekens (littekencorrecties) en het behandelen tegen littekencontracturen.
  • Traumatologie oftewel ongeval chirurgie: Het herstellen/corrigeren van diverse letsels, bijvoorbeeld: botbreuken, snijwonden of inwendig letsel.
  • Esthetische chirurgie: (cosmetisch) Vorm verbeterende behandelingen zoals, Ooglidcorrecties, borstvergroting, laserbehandelingen, neuscorrectie, liposuctie etc.
  • Chirurgie aan de huid: Het behandelen van huidafwijkingen.

Plastische chirurgie verbetert je zelfvertrouwen

Wil je gezonder worden, zelfverzekerder in het leven staan, of heb je misschien een andere reden waarom je een behandeling overweegt? Het is heel belangrijk om van te voren te bedenken wat je met de behandeling of ingreep wilt bereiken. Zo kun je het beste inschatten hoe noodzakelijk de ingreep voor jou is, of het je gaat helpen en of je ook daadwerkelijk gelukkiger wordt. Het is daarom ook verstandig hier goed met de huisarts, familie of vrienden over te praten.

Wanneer wordt de ingreep vergoed?

Wanneer wordt plastische chirurgie vergoed?

Zodra de behandeling/ingreep medisch is, wordt deze door de zorgverzekeraar vergoed. Dit zit dan ook in je basispakket. Als de ingreep cosmetisch is, en medisch gezien dus niet essentieel, valt het buiten je basispakket. Ook moet je voor je de behandeling of ingreep ondergaat, een machtiging van de zorgverzekeraar opvragen. Plastische chirurgie valt dan ook onder het eigen risico van je zorgverzekering. (mits je aan de regels en eisen voldoet)

Wanneer valt een behandeling aan het uiterlijk onder het basispakket?

Lichamelijke functiestoornis: Als het gaat om een afwijking die het (lichamelijk) functioneren in het leven verstoord. Dit gaat dus niet om psychische of sociale klachten.

Verminking: Als het gaat om een verminking veroorzaakt door een ziekte, ongeval of medische ingreep.

Aangeboren misvormingen:

  • Lipspleten, kaakspleten en gehemeltespleten
  • Misvorming aan De aangezichtsschedel 
  • Goedaardige tumoren (hemangiomen)
  • Geboorte vlekken (ooievaarsbeet, aardbeivlek, wijnvlek)
  • afwijking plasbuis (hypospadie) en geslachtsorganen

Primaire geslachtskenmerken 

Bij vastgestelde transseksualiteit. Dit geldt voor de geslachtskenmerken die al bij de geboorte aanwezig zijn. De secundaire geslachtskenmerken die zich tijdens de pubertijd ontwikkelen, vallen onder het basis pakken als er sprake is van een lichamelijke functiestoornis of verminking.

De regels voor het vergoeden van een ooglidcorrectie en borstvergroting (basispakket)

Als je een ooglidcorrectie of borstvergroting wilt ondergaan, is het slim om van tevoren na te gaan of dit in het basispakket van je zorgverzekering valt. In het onderstaande schema staat omschreven wanneer een bovenooglidcorrectie en borstimplantaten in het basispakket van je zorgverzekering vallen. Een liposuctie van de buik van helaas buiten het basispakket van de zorgverzekering.

OoglidcorrectieBorstvergroting
Door de verlamming of verslapping wordt het gezichtsveld beperkt.Na een borstamputatie.
Gevolg van aangeboren afwijking.Bij bijna geen of geen borstvorming. Dit geldt ook bij vastgestelde transseksualiteit.
Gevolg van een chronische aandoening vanaf de geboorte.Het verwijderen van de borstprothese, mits het een medische noodzaak is. Dit geldt ook voor ‘’cosmetische’’ borstvergrotingen
Wanneer wordt een ooglidcorrectie of borstvergroting vergoed?

Het schoonheidsideaal van tegenwoordig

Hoe meer we het ‘’ideale beeld’’ op internet, socialmedia en televisie tegenkomen, hoe meer we over ons eigen zelfbeeld gaan twijfelen. We willen dan ook gezonder leven, afvallen, lekker in ons vel zitten, maar vooral ook gelukkig zijn met ons uiterlijk. Plastische chirurgie is een optie als je met psychische of lichamelijke klachten kampt, die het dagelijks leven verstoren. Het is vooral belangrijk om te doen waar jij ZELF gelukkiger van wordt! Begin er dus alleen aan als je hier goed over hebt nagedacht en dit ook echt voor jezelf doet. Iedereen is namelijk al prachtig zoals diegene is!

Wil jij ook weten wat de 7 mooiste schoonheden zijn? Lees dan snel deze blog!