Wil jij eens een ander kleurtje in je haar of je grijze haren camoufleren? Als je dit bij de kapper laat doen kan het flink wat geld kosten. Een ding is zeker, zelf je haar verven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Om je te helpen vertellen wij precies wat je moet doen en wat je hier voor nodig hebt. Lees snel verder!

Wij bespreken:

 1. Wat heb je nodig om je haar te verven?
 2. Nat of droog haar verven
 3. Stappenplan om zelf je haar te verven
 4. Video: zelf je haren verven

Wat heb je nodig om je haar te verven?

 • Oude handdoek
 • Haarverf
 • Kwast
 • Kam
 • Handschoenen
 • Oude kleren
 • Haarknip
 • Een mengbakje of spuitflesje
 • Shampoo
 • conditioner

Als je haarverf aanschaft, zit er vaak al een kwast, handschoenen, shampoo en conditioner bij. Wel is het belangrijk dit van te voren even te checken. Anders heb je straks een probleem als je haar al in de verf zit. Zodra je alles in huis hebt, ben je klaar voor het haar verven!

Droog of nat haar verven?

Moet je nou je haar verven als het nat of droog is? Haarverf kun je zowel op nat als droog haar aanbrengen. Vaak staat dit ook op de gebruiksaanwijzing van de haarverf.  Als je zelf je haar verft, is het wel makkelijker om de verf op nat haar aan te brengen. Zo kun je de verf makkelijker en gelijkmatig aanbrengen en de verf trekt makkelijker in het haar. het nadeel van nat haar verven is wel, dat de haarverf wat verdunt kan worden door het water. Ook is het zo dat als je haar veel vocht opneemt omdat het droog of beschadigd is, je haar niet nóg meer kan absorberen. Dit kan betekenen dat de kleuring nog wel werkt, maar dat de kleur wat minder intens wordt.

haar verven droog of nat haar

Stappenplan haar verven

1. Kies een haarkleur die goed bij je past. Welke haarkleur past bij mij? Het zal je niet verbazen, maar de kleur die het dichtst bij jouw haarkleur in de buurt komt past het beste bij jou. Het is vaak het mooiste om 2 tinten donkerder of lichter dan je eigen haarkleur te nemen. Wil je toch een heel ander kleurtje? Kijk dan welke kleur het beste bij jouw huidskleur gaat passen.

 

2. Bekijk of je allergisch voor haarverf bent. Het zou niet fijn zijn als je je haar in de verf hebt en er achter komt dat je allergisch voor haarverf bent. Je kunt daarom het beste van te voren testen of je allergisch voor verf bent. Breng met een wattenstaafje op een paar verschillende plekjes achter het oor wat verf aan. Heb je de volgende dag nog geen reactie, kun je de verf prima gebruiken!

 

3.     Lees van te voren goed de gebruiksaanwijzing. Het is belangrijk dat je de haarverf op de juiste manier mengt en aanbrengt. Iedere verf is anders en het is daarom belangrijk dat je van te voren goed weet hoe je dit goed doet.

4. Haar borstelen. Borstel je haar even goed door. Zo weet je zeker dat de haarverf alle stukjes van je haar goed pakt.

 

5. Verdeel het haar. Zorg er voor dat je je haar in vier gelijke stukken verdeelt. Doe dit met de kan, zo pak je alle haren mee. Maak eerst een scheiding in het midden. Vervolgens maak je aan elke kant nog een scheiding die vanaf het hoor tot aan de achterkant van het hoofd tot aan de scheiding loopt. Zodat je een kruisscheiding creëert.  Het is handig om voor de bovenste twee delen een klip te gebruiken om het vast te zetten. Zo zit het haar niet in de weg.

 

6. Verf eerst de randen van je haar. Als eerste begin je met het verven van de aanzet van de randen, van je haar. dit noem je de contouren verven. Gebruik genoeg verf, want deze haren zie je als eerst en vallen dus ook erg op. Vooral als je je haar vast draagt. Het is belangrijk dat je de contouren zo snel mogelijk verft, om kleurverschil te voorkomen. Smeer de contouren van je gezicht voordat je gaat verven in met vaseline of crème. Zo voorkom je dat de verf pakt op je huid.

haar verven kleuren

7. De uitgroei verven. Als je de randen van je haarlijn geverfd hebt, ga je verder met de middenscheiding (uitgroei). Je begint dus bovenop. Werk stukje voor stukje naar beneden tot je alle plukjes hebt gehad. Ook hier mag je lekker veel verf gebruiken. Let op, je verft alleen nog maar de aanzet, het begin stukje van je haar!

 

8. De lengte van het haar verven. Heb je de aanzet in de verf? Dan kan je nu de lengte van het haar gaan verven. Voor het verven van de lengte hoef je niet zo precies te werk te gaan als bij de contouren en de uitgroei van het haar. Zorg er wel voor dat je de verf goed verdeeld, zodat je zeker weet dat élke haar in de verf zit. Dit kun je doen door de verf met je vingertoppen in te masseren.

 

9. Laat de verf goed intrekken. Nu de verf helemaal in je haar zit, is het tijd om te wachten! Op de verpakking van de verf staat hoe lang je de verf in moet laten trekken. Raak je haar nu even niet meer aan, om vlekken in je kleding, meubels, etc. te voorkomen!

 

10. Haarverf uitspoelen. Als de intrektijd om is, is het tijd om de haarverf uit te spoelen. Dit kun je tijdens het douchen doen, maar in de wasbak is ook een prima alternatief. Voel van te voren of het water goed op temperatuur is. Dit kun je het beste voelen met de binnenkant van je pols. Spoel de verf vervolgens goed uit. Kijk wel uit dat je de verf niet in je ogen spoelt.

11. Haar wassen met kleurshampoo en conditioner. In de verpakking van de haarverf zit vaak een shampoo en conditioner meegeleverd om je haar goed te wassen. De kleurshampoo zorgt ervoor dat de kleur van het haar mooi blijft en de conditioner verzorgd het haar. Het is aan te raden om een verzorgende kleurshampoo en conditioner blijven te gebruiken als je je haar geverfd hebt. Zo blijft je haar goed verzorgd en blijft de kleur het langst mooi. Laat de shampoo 5-10 minuten intrekken en spoel het daarna uit. Doe het zelfde met de conditioner, et voila, je haar is voorzien van een prachtige nieuwe kleur, en is ook nog eens heerlijk zacht!

Zelf je haar verven

Heb je haarverf over? Gooi het in de prullenbak of bij het chemisch afval!

Wij hopen dat je met behulp van dit stappenplan, nu zelf een prachtige nieuwe kleur in je haar kunt aanbrengen. Veel succes! Wil jij weten hoe je beschadigd haar door het verven kunt hetstellen? Lees dan hier verder!