Zwanger zijn en afvallen

De meeste vrouwen gaan ervan uit dat je tijdens de zwangerschap behoorlijk gaat aankomen. Voor veel vrouwen is dit ook het geval. Toch zijn er vrouwen die afvallen tijdens de zwangerschap en dan met name in de eerste paar maanden. Bovendien zijn er ook vrouwen die willen afvallen tijdens de zwangerschap. Kan dit echter wel? Wat voor gevolgen heeft dit voor je baby? Wij leggen het je hier graag uit. Lees dus snel verder!

in deze blog bespreken we:

  1. Oorzaken van afvallen tijdens de zwangerschap
  2. Zwangerschap en afvallen met een dieet
  3. Gezond afvallen tijdens zwangerschap
  4. Gezond voedingsschema tijdens de zwangerschap
  5. Tips voor afvallen als je zwanger bent
  6. 8 Tips om af te vallen tijdens de zwangerschap toelichting
  7. Waarom streng lijnen niet gezond is
  8. Bedoeld afvallen tijdens de zwangerschap
  9. Ondergewicht en zwangerschap
  10. Wat mag ik niet doen tijdens de zwangerschap?
  11. Veelgestelde vragen over zwangerschap

Oorzaken van afvallen tijdens de zwangerschap

Vooral in de eerste maanden van de zwangerschap is het mogelijk dat je niet aankomt, maar juist behoorlijk gaat afvallen. Hier kunnen onbedoelde oorzaken achter liggen. Wij hebben hieronder een aantal van deze onbedoelde oorzaken van afvallen tijdens de zwangerschap beschreven.

  • Stress. Als je voor het eerst zwanger bent, komt er erg veel spanning bij kijken. Dit kan veel stress opleveren, waardoor je onbedoeld gaat afvallen.
  • Zwangerschapsmisselijkheid (Hyperemesis gravidarum). Als je zwanger bent komt het vaak voor dat je misselijkheid kan worden. Doordat je misselijk bent heb je geen trek en eet je dus weinig. Je valt erg veel af, maar je hebt dit niet door aangezien je je niet goed voelt.
  • Gezonder eten. De meeste vrouwen denken dat ze tijdens de zwangerschap enorm veel gaan afkomen. Om dit te beperken besluiten sommige vrouwen om extreem minder te gaan eten. Dit is echter niet aan te raden, omdat je hierdoor erg gaat afvallen en je wel de voedingsstoffen nodig hebt.
Zwangerschapsbuik

Zwangerschap en afvallen met een dieet

Voor de meeste vrouwen houdt een zwangerschap over het algemeen in dat je aardig wat kilo’s erbij gaat krijgen. Sommige zijn hier niet zo blij mee en beginnen aan een streng dieet. Denk hierbij aan een crashdieet. Dit wordt echter sterk afgeraden. Je lichaam heeft namelijk behoefte aan verschillende voedingsstoffen. Als je lichaam deze stoffen niet binnenkrijgt dan kan dit grote invloed hebben op zowel jouw kindje als jezelf. Van belang is dus om ervoor te zorgen dat je deze voedingsstoffen binnenkrijgt.

Gezond afvallen tijdens zwangerschap

Mocht je toch willen afvallen tijdens de zwangerschap dan raden wij het je aan om dit op een verantwoorde manier te doen. Hoe kan dit? Dit kan met behulp van een aantal manieren. Wij hebben hieronder een voedingsschema gemaakt waardoor je tijdens je zwangerschap kan afvallen op een verantwoorde manier.

Gezond voedingsschema voor verantwoord afvallen tijdens de zwangerschap

VoedingHoeveelheid
Volkoren brood of meergranen5 tot 7 boterhammen
Aardappels 280-350 gram (3 tot 5 kleintjes)
Groenten Minimaal 250 gram
FruitMaximaal 2 stuks
Melkproducten450 tot 600 ml (2 tot 3 glazen)
Kaas60 gram (1 plak is 30 gram)
Halvarine of margarine5 gram per boterham
Vlees/vis/ei (bereid)75 gram
Olijfolie voor bereiding15 gram
Water1,5 tot 2 liter
gemiddelde voedselbehoefte tijdens zwangerschap

tips voor afvallen als je zwanger bent

  1. Maak regelmatig een wandeling
  2. Drink voldoende water
  3. Vermijd ongezonde snacks
  4. Neem voldoende nachtrust
  5. Drink niet te veel frisdrank
  6. Sla geen maaltijden over
  7. Eet met regelmaat
  8. Sla geen maaltijden over

8 Tips om af te vallen tijdens de zwangerschap toelichting

  1. Voldoende lichaamsbeweging. Tijdens een zwangerschap is het belangrijk om voldoende beweging te krijgen. Een stukje wandelen is een perfecte manier om vet te verbanden. Intensief sporten wordt namelijk afgeraden.
  2. Drink voldoende water. Soms denk je dat je honger hebt, maar als je een glaasje water drinkt gaat dit meestal weg! Water is enorm goed voor je metabolisme, waardoor het mogelijk is om op een (gezonde) manier af te vallen.
  3. Vermijd ongezonde snacks. Ongezonde snacks als chips bevatten erg veel zout en zijn erg ongezond. Vervang deze ongezonde snacks met gezonde snacks! Denk hierbij aan een stukje fruit, yoghurt en noten. Hierdoor kan je alsnog iets lekkers eten als je trek krijgt.
  4. Krijg voldoende slaap. Slechte nachtrust kan voor stress zorgen. Door de stress ga je meestal dan ook meer eten. Let dus goed op je nachtrust! Door goed te slapen voel je je ook beter en energieker, waardoor je ongezonde snacks gaat vermijden.
  5. Drink niet te veel frisdrank. In frisdrank zitten namelijk een heleboel (verborgen) suikers.
  6. Sla geen maaltijden over. Je lichaam heeft behoefte aan voedingsstoffen. Op het moment dat je maaltijden overslaat dan krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen. Sla dus absoluut geen maaltijden ver!
  7. Eet met regelmaat. 3 maaltijden op een dag en tussendoor een gezonde snack.
  8. Sla geen maaltijden over. Op deze manier voorkom je dat je zo’n trek hebt dat je onnodig gaat eten.

Waarom is lijnen niet gezond tijdens de zwangerschap?

Wij raden het sterk af om een streng dieet te volgen tijdens de zwangerschap, omdat het ernstige gevolgen kan hebben. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat zowel jij als je kindje alle benodigde belangrijke voedingstoffen binnen krijgen. Met een streng dieet loop je het risico dat jullie een tekort aan essentiële voedingsstoffen krijgen.

Bedoeld afvallen tijdens de zwangerschap

Mocht je echt willen afvallen tijdens de zwangerschap dan raden wij het aan om veranderingen aan te brengen in onder andere je eetpatroon. Vermijd ongezonde snacks en vervang deze bijvoorbeeld voor gezonde snacks, zoals een stukje fruit. Verder kan wandelen erg helpen!

Voorkom extra kilo’s tijdens de zwangerschap

Ondergewicht en zwangerschap

Sommige vrouwen hebben voordat ze zwanger raken ondergewicht en hebben moeite met aankomen. Wanneer heb je ondergewicht? Als je BMI lager dan 18,5 is. Het is mogelijk dat als je in verwachting van een kindje bent en je ondergewicht hebt, dat zowel jij als de baby een tekort aan belangrijke voedingstoffen krijgt. Zorg er dan voor dat je dit zodra je weet dat je zwanger bent dit met je huisarts of gynaecoloog bespreekt, zodat je doorverwezen kan worden naar een diëtist. De diëtist zal dan samen met jou een voedingsplan maken, zodat je gezond de zwangerschap door kan!

Wat mag ik NIET doen als ik zwanger ben?

  • Alcohol, sigaretten en drugs gebruiken.
  • Bepaalde soorten medicijnen slikken. Lees altijd van te voren de bijsluiter!
  • Moet je een röntgenfoto laten maken? Geef altijd aan dat je zwanger bent, je behandeld arts zal hier rekening mee houden. Gebruik ook geen zonnebank tijdens de zwangerschap i.v.m. de straling.
  • Bukken en tillen. Hoe verder je in je zwangerschap komt hoe meer je moet opletten met bukken en tillen. Luister naar je lijf en wees voorzichtig.
  • extreme of contactsporten uitvoeren. Hier loop je de meeste kans op een duw of klap op je buik. Met de overige sporten is het belangrijk goed naar je lichaam te luisteren en dat je eventueel geadviseerd/begeleid wordt.
  • Kattenbak verschonen! In kattenpoep zit een parasiet die toxoplasmose veroorzaken.
  • In de sauna of een heet bad. Als je lichaamstemperatuur boven de 39 graden komt, veroorzaakt dit stress bij de baby.
  • Let op met zonnen, als je zwanger bent loop je meer risico op pigmentvorming.
  • Ga na 32 tot 34 weken zwangerschap niet vliegen. Je wilt tenslotte niet in een vliegtuig bevallen.
  • Duiken als je zwanger bent
  • Verblijf niet op hoogtes meer dan 2500 meter. Op deze hoogtes kun je last krijgen van zuurstofgebrek, wat slecht is voor de baby.
  • Dubbel zoveel eten, je mag zo’n 300 calorieën extra per dag als je zwanger bent.
  • Let op met het gebruik van schoonmaakmiddelen met giftige stoffen, het inademen kan schadelijk zijn voor je kindje.

Veelgestelde vragen over zwangerschap

Kun je afvallen als je zwanger bent?

Jazeker, de meest voorkomende oorzaken van afvallen tijdens de zwangerschap zijn: stress, zwangerschapsmisselijkheid, en een gezonder eetpatroon. 😉

Hoeveel calorieën eten als je zwanger bent?

Een volwassen vrouw heeft normaal gesproken ongeveer 2000 calorieën per dag nodig. Tijdens de zwangerschap mag je 300 tot 400 calorieën extra. Als je zwanger met mag je dus zo’n 2300 tot 2400 calorieën eten.

Hoeveel kilo kom je per week aan als je zwanger bent?

Bij een normaal BMI kom je in de eerste 0 tot 13 weken maximaal 2 kilo aan. Als je 14 tot 26 weken zwanger bent gemiddeld 8 kg, met 27 tot 36 weken 4 kg en met 37 tot 40 weken zwangerschap kom je nog nauwelijks aan.

Do’s & don’ts voor sporten tijdens je zwangerschap

Bekijk ook de video: Afvallen tijdens de zwangerschap

Lees ook: Afvallen na zwangerschap lukt niet