Heb jij altijd al gedroomd van make-up dat niet uitloopt tijdens een hevige stortbui, make-up dat de hele dag mooi blijft zitten en make up die altijd blijft zitten? Dan is permanente make up écht iets voor jou! In deze blog vertellen we onder andere wat pmu is, hoe het werkt, hoelang heb blijft zitten en welke soorten er zijn. Lees snel verder, en kom er alles over te weten!

Wij bespreken in deze blog:

 1. Wat is pmu?
 2. De verandering van inkt in de huid.
 3. Pmu laten verwijderen.
 4. Wanneer kun je de pmu niet laten verwijderen?
 5. Soorten pmu.
 6. Pmu aanbrengen.
 7. Tips voor na de pmu behandeling.
 8. Pmu prijzen.
 9. Wanneer geen pmu behandeling?
 10. Veel gestelde vragen.

Wat is permanente make up?

Je zal er vast wel eens over gehoord hebben: blijvende make-up oftewel, PMU. Maar wat is  PMU? Permanente make up is make-up die voor een lange tijd blijft zitten. Deze make-up blijft ongeveer 1 tot 5 jaar zitten. De make-up wordt niet op de huid, maar in de huid aangebracht, net als een tatoeage. Je hebt pmu voor ogen, lippen en wenkbrauwen.

Wel is er een groot verschil tussen een tatoeage en permanente make-up, namelijk pmu wordt in het bovenste laagje van de huid aangebracht, de lederhuid. Dit betekend dan ook dat de kleur uiteindelijk door huidvernieuwing of uv- straling  wat zal vervagen. Het is daarom aan te raden om de blijvende make-up jaarlijks even bij te laten werken. Qua techniek is het dus het zelfde als tatoeëren, alleen word het in een andere huidlaag aangebracht en is pmu niet écht permanent, wat wel het geval is bij een tatoeage.

De verandering van inkt in de huid.

Omdat de pigmentvloeistof, oftewel inkt in de lederhuid wordt aangebracht is breekt een deel van de pigmentvloeistof af.  Het andere deel van de inkt verhult zich in de huid. Omdat de inkt vervaagd, en dus niet voor altijd blijft zitten word het ook welk ‘semi permanente make up’ genoemd. Ook kan door invloeden van buitenaf zoals uv-straling de kleur van de blijvende make-up veranderen. Bruine wenkbrauwen kunnen bijvoorbeeld ineens rood gaan kleuren, dit is natuurlijk niet wat je wilt. Je kunt er dan voor kiezen om de permanente make-up bij te laten werken of te laten verwijderen.

Permanente make up verwijderen

Als je niet langer tevreden over de make-up bent, kun je het laten verwijderen. Dit kun je doen door het net als met een tattoo weg te laten laseren. Door de kracht van de laser wordt de inkt als het ware in hele kleine stukjes ‘’gebroken’’. Deze minuscule stukjes worden door het lymfesysteem opgeruimd.

Pmu verwijderen heeft vaak meerdere behandelingen nodig. Hoeveel behandelingen verschilt per persoon, inktsoort, methode, plek, huidtype en welke laserbehandeling er gebruikt wordt. Vaak zijn er 2 tot 5 sessies nodig om blijvende make-up volledig te verwijderen. Het is verstandig om na elke laserbehandeling 4 weken te wachten, voor je de volgende laserbehandeling neemt. Zo heeft je lichaam de tijd om te herstellen en de afgebroken inktdeeltjes volledig af te voeren. Wacht als je een behandeling hebt gehad, 1 dag met het aanbrengen van make-up.

Wanneer kun je je pmu niet laten verwijderen?

Je moet 18 jaar of ouder zijn om pmu te kunnen laten verwijderen. Verder is het verstandig om te wachten als je zwanger bent, borstvoeding geeft of erg zongebruind bent. Het is verstandig om te wachten als je erg zongebruind bent, om pigmentverschuivingen te voorkomen.

Soorten permanente make up

Er zijn veel verschillende soorten pmu. De 3 meest favorieten pmu zijn:

 1. Permanente make up wenkbrauwen. Er zijn verschillende mogelijkheden en technieken om mooie pmu wenkbrauwen te creëren. Veel gebruikte technieken zijn: hairstroke, 3D techniek, schaduw techniek/ombre techniek en microblading. Geef goed aan wat jouw wensen en verwachtingen zijn, zo kan de huidtherapeut jou het beste adviseren en helpen.
 2. Permanente make up eyeliner. Een van de permanente make up ogen is de eyeliner. Bij de pmu eyeliner wordt er kleur inde wimperlijn aangebracht. Dit wordt gedaan met een hele dunne naald. De eyeliner zorgt ervoor dat je ogen meer spreken en het lijkt alsof je wimpers een stuk voller zijn.
 3. Permanente make up lippen. Om mooie pmu lippen te creëren, worden de contouren van de lippen geaccentueerd. Zo kun je optisch vollere lippen krijgen, oneffenheden en asymmetrie verbergen. Dit is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen!

Pmu aanbrengen wenkbrauwen

Pmu eyeliner aanbrengen

Pmu aanbrengen lippen

Permanente make up aanbrengen

Tijdens de 1e behandeling van pmu make up begint de specialist met het goed schoonmaken en desinfecteren van de huid. Van te voren wordt aan de hand van jouw wensen en gezichtsvorm een voorbeeld getekend. Ook wordt er gekeken welke kleur het beste bij jou past. Als dit allemaal helemaal naar wens is beginnen ze met het aanbrengen van de speciale pigmentatievloeistof. door middel van een steriele, ultra dunne naald die heel snel op en neer beweegt. Sommige mensen ervaren de behandeling als gevoelig of pijnlijk. Dit hangt erg af van welk gebied je laat ‘’tatoeëren’’ en natuurlijk ook van je eigen pijngrens. Als ze klaar zijn met de behandeling word er vaseline op de plek van ‘’tatoeëren’’ aangebracht. Omdat de naald een stuk minder diep in de huid gaat als bij tatoeëren, is het wel een stuk minder pijnlijk dan tatoeëren.

Tips voor na de permanente make up behandeling

 1. Kijk uit met het zonnen. Door de uv-straling kan de pmu lichter van kleur worden, of zelfs sneller vervagen. Gebruik daarom altijd zonnebrand met minimaal SPF 30.
 2. Korstjes. Net als met een tattoo moet je niet aan de korstjes zitten. Je huid heeft de tijd nodig om te herstellen. Als je aan de korstjes zit heb je kans dat je zowel de huid, als de permanente makeup beschadigd.
 3. Zit er niet te veel aan. Probeer zo min mogelijk aan de getatoeëerde huid te zitten, om vervuiling met als gevolg ontstekingen te voorkomen.
 4. Vermijd hitte. Vermijd de eerste 48 uur na de pmu behandeling zoveel mogelijk extreme hitte. Denk aan: sporten, sauna, heet bad, zonnen etc. De huid moet eerst goed herstellen.
 5. Wacht een week met gewone make-up. Gebruik de eerste week na de behandeling geen make-up op de behandelde zone. Zo kan de huid beter herstellen, en komt er geen viezigheid in de oppervlakkige ‘’wond’’.

Permanente make-up prijzen

Per beautystudio kunnen de prijzen van pmu erg uiteenlopen. Het hangt er vanaf naar welke salon je gaat, hoe gespecialiseerd de salon is, of er meerdere nabehandelingen in de prijs zitten en welke soort pmu je wilt laten zetten. Het is dus aan te raden om van te voren goed te bekijken bij welke salon je de permanente make-up wilt laten zetten, of er meerdere behandelingen in de prijs zitten en of de beautysalon gespecialiseerd in permanente make up is. In deze tabel kun je de richtprijzen van pmu bekijken, om een idee van de prijzen te krijgen. Let op, per salon verschillen de prijzen.

Permanente make up behandelingPrijzen incl. 2-3 nabehandelingenPrijzen bijwerken
Wenkbrauwen€ 200 tot € 400€ 70 tot € 110
Eyeliner boven€ 180 tot € 300€ 70 tot € 195
Eyeliner onder€ 150 tot € 275€ 50 tot € 175
Eyeliner onder en boven€ 295 tot € 400€ 140 tot € 200
Full lips€ 300 tot € 500€ 80 tot € 200
Lipliner€ 190 tot € 400€ 68 tot € 180
Permanente make-up prijs indicatie

 

Wanneer geen permanente make up behandeling?

Er zijn een paar situaties waarin je beter even kunt wachten met het nemen van pmu.

 • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
 • Wanneer je koorts hebt.
 • Als je ontstekingen of infecties hebt, in het gebied waar je de pmu wilt laten aanbrengen.
 • Als je een verminderd immuunsysteem hebt.
 • wanneer je wordt behandeld tegen kanker, denk aan bijvoorbeeld chemotherapie en radiotherapie.
 • Als je keloïd, een abnormale toename van littekenweefsel in de huid hebt.
 • Wanneer je herstellende littekens of wonden in het te behandelen gebied hebt.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt permanente make-up?

Met de blijvende make-up wordt er met een ultra dunne naald, die snel op en neer beweegt een laagje inkt in de lederhuid aangebracht. Dit blijft (als je het goed bij laat werken) 1 tot 5 jaar zitten.

Wat betekend de afkorting pmu?

De afkorting pmu betekend Permanente Make Up

Is permanente make-up gevaarlijk?

Als er hygiënisch en op de juiste manier aangebracht wordt, is pmu niet gevaarlijk. Gebeurd dit niet, is er een kans dat je infecties of infectieziektes oploopt. Met pmu ontstaat er als het ware een schaafwond, die net als alle andere wonden geïnfecteerd kunnen raken.

Waarom blijft permanente make-up niet zitten?

Het fixeren van de pmu verschilt écht per persoon. Ieder huidtype is anders en reageert anders op de pigmentvloeistof. Het ene huidtype pakt de inkt ook beter, en het andere huidtype breekt het sneller af, of stoot het helemaal af.

Wat kost permanente make-up wenkbrauwen?

Het laten zetten van de blijvende make-up op de wenkbrauwen kost tussen de 200 en 400 euro. Dit is vaak mét 2-3 nabehandelingen.

Hoe lang blijft permanente make up zitten?

Permanente make up blijft 1 tot 5 jaar goed zitten. Dit is onder de voorwaarde dat de pmu minimaal 1 keer per jaar bijgewerkt wordt.

Wij hopen dat je na het lezen van deze blog helemaal op de hoogte bent op het gebied van blijvende make-up. Wie weet zien we jou straks met prachtige wenkbrauwen, waar je niets meer voor hoeft te doen!

Wil jij weten hoe je je haar permanent kunt laten krullen? Lees dan snel deze blog!