Heb jij krullen, kroes of slag in het haar? Dan is de Curly Girl Methode misschien iets voor jou! Deze haarroutine zorgt er namelijk voor dat je krullen mooi, glanzend en gezond zijn. Wie wilt dat nou niet?! In deze blog lees je hoe je met behulp van de Curly Girl methode beginner er voor zorgt, dat je nooit meer last hebt van droog pluizend haar, maar een mooie gedefinieerde bos krullen creëert. Veel Lees plezier!

wij bespreken in deze blog:

 1. Wat is de Curly Girl Methode?
 2. Do’s en dont’s.
 3. beginnen met de Curly Girl Methode.
 4. Curly Girl Methode stappen.
 5. Styling tips voor krullen met verschillende technieken.
 6. Wanneer zie je resultaat met de Curly Girl methode?

Wat is de Curly girl methode?

De Curly Girl Methode oftewel, CG methode is een haarroutine die er voor zorgt dat je krullen in optimale staat zijn. Dit betekend dat je haar pluisvrij is, glanzend, mooie definitie heeft en gezond is. Als je krullen, slag of kroeshaar hebt, zul je vast weten dat dit niet vanzelfsprekend is. Gelukkig is daar de CG Methode als redding! De CG Methode is ontwikkeld door Lorraine Massey. Zij bedacht een natuurlijke haarroutine die er voor zorgt dat je haar een nieuw leven ingeblazen wordt. Deze haarroutine ruilt gewoonten die schadelijk zijn voor je haar in, voor een gezonde, natuurlijke haarverzorgingsroutine.

De basis van de Curly Girl Methode is:

 1. Verzorgende producten zonder sulfaten, siliconen en parabenen.
 2. Jouw krullen en haarkenmerken leren kennen.
 3. De juiste gewoontes aanleren.

Met de CG Methode leer je dus je haar te verzorgen met mildere producten zonder schadelijke chemicaliën, zoals haarconditioner, haarmaskers en gel.

Do’s en dont’s curly girl methode

Do’sDon’ts
Ken jouw haartypeVermijd hitte van föhns, stijltangen of krultangen.
Gebruik natuurlijke haarproducten zonder chemicaliën, parabenen, sulfaten of siliconen.Gebruik geen kam of borstel, maar ontklit het haar onder de douche, met de vingers.
Droog met een t-shirt/microvezel handdoekStop niet te veel producten in je haar, zo wordt je haar zwaar en zakt het juist helemaal in.
Experimenteer met productenGeef niet op! Zodra jij jouw haar kent en het gewend is aan de nieuwe haarroutine, zul je duidelijk resultaat krijgen!

 Beginnen met curly girl methode

Om te starten met de CG-methode, is het goed om te weten wat de basisregels van deze haarroutine zijn. Beter gezegd: welke dingen kan je beter niet doen!

 • Vermijd shampoos met sulfaten. Sulfaten zijn agressieve  reinigende schuimvormers die alle stylingsresten en vet uit het haar verwijderen. Deze sulfaten zijn zo agressief, dat ze ook de natuurlijke vetten uit het haar halen. Deze vetten hebben jouw krullen juist nodig om gezond en glanzend te houden. Kortom, door shampoos met sulfaten droogt je haar uit, gaat het pluizen en beschadigd het haar!
 • Gebruik geen fohn, krultang of stijltang. De hitte van deze stylingsapparaten zorgt ervoor dat je haar uitdroogt en kan het haar ook nog eens flink beschadigen. Het is daarom beter deze niet, of zo min mogelijk te gebruiken. Mocht je toch een stylingsapparaat willen gebruiken, dan is het belangrijk dat je van te voren je haar verzorgd met een heatprotector. Deze zijn in allerlei soorten te koop bij de drogist.
 • Vermijd ingrediënten die ongezond zijn voor het haar. Schadelijke ingrediënten die je beter niet kunt gebruiken zijn onder andere: sulfaten, parabenen, siliconen, niet-natuurlijke oliën, niet-natuurlijke parfum en  schadelijke alcoholsoorten.
 • Was je haar alleen als het écht nodig is. Het is moeilijk te zeggen hoe vaak je je haar precies moet wassen. Dit is geheel afhankelijk van jouw haartype, hoeveel natuurlijke vetten jouw haar aanmaakt, hoe snel jouw haar vies wordt, etc. Test daarom zelf uit hoeveel dagen je tussen de wasbeurten in kunt laten, om jouw haar schoon, maar ook gezond te houden.
 • Gebruik geen handdoek om je haar te drogen. Handdoeken zijn te ruw om je haar mee te drogen. De haarpunten kunnen hierdoor gaan splijten en ook de haarschubben raken beschadigd, waardoor je haar gaat pluizen. Je kunt het beste je haar drogen met een oud t-shirt. Dit materiaal is zachter en het belangrijkste, het zorgt ervoor dat je haar niet beschadigd. Nog een tip om je haar te drogen?Kneed het droog om pluizen en beschadigingen te voorkomen!
 • Vergeet het borstelen en kammen. Borstels of kammen zorgen ervoor dat je haarpunten gaan splijten, er haren afbreken en je trekt onnodig haren uit je hoofd. Het is beter om je haar onder de douche, met je vingers uit de klit te halen. Het is even wennen, maar je gaat zeker resultaat zien!
 • Het is beter om je haar niet te verven. In haarverf zitten vaak hele chemische en schadelijke ingrediënten. Wil jij toch je haar verven? Zorg er dan voor dat je na de behandeling, je haar goed uitwast en hydrateert en voedt met een haarmasker.
Curly girl methode producten

Curly girl methode stappen

Als je alle schadelijke producten en gewoonte uit je haarroutine gebannen hebt, is het tijd om naar het Curly Girl Methode stappenplan te kijken. Zie deze methode als een avontuur met je haar, want een haarroutine voor iedereen anders. Het is daarom belangrijk te ontdekken wat het beste bij jou en jouw haartype past. Tip!: schrijf alles wat je uitprobeert op en wat het effect hiervan is. Zo kun je precies ontdekken wat voor jou het beste werkt en wat niet!

Bekijk hier de stappen van de Curly Girl Methode

 1. Leer jouw haar kennen en stel vast welke haarkenmerken jij hebt. Door te weten welk haartype, haardikte, porositeit en dichtheid jij hebt, kun je makkelijker bepalen wat jouw haar nodig heeft.
 2. Kies de juiste haarproducten. Als je weet wat jou haarkenmerken zijn kun je bepalen welke verzorging en producten jouw haar nodig heeft. Ook dit zal even ontdekken zijn. Wel weet je welke producten je beter niet kunt gebruiken. Dat is al weer een stapje dichter bij een prachtige bos krullen!
 3. De final wash. Om met jouw nieuwe haarroutine te beginnen is een Final Wash nodig. Een curly girl methode final wash is de laatste wasbeurt die je met een shampoo met sulfaten doet. Met deze wasbeurt was je nog één keer alle opeengestapelde stylingsproducten goed uit het haar, zodat je helemaal klaar bent om te beginnen met de Curly Girl Methode. Tip: gebruik om je haar na de Final Wash te hydrateren en voeden, een deep conditioner of haarmasker, om het uitdrogen van je haar tegen te gaan.
 4. Het ontklitten van je haar. Je kunt je haar het beste voorzichtig ontklitten met je vingers. Doe dit onder de douche, voor je het gaat wassen. Om het wat makkelijker uit de klit te krijgen, kun je een detangler oftewel, anti-klit spray gebruiken. Let er wel op of het product krul-vriendelijk is.
 5. Co wash cg methode. Nu je aan de cg methode begonnen bent, was je je haar niet meer met shampoo, maar alleen met conditioner of een haarmasker. Dit wordt ook wel Co-washing genoemd. Conditioner is een veel milder reinigingsmiddel voor je hoofdhuid dan shampoo. In het begin zal het even wennen zijn, omdat je haar vet kan worden. Maar je zal vanzelf merken dat dit na verloop van tijd minder wordt en een positief effect op je haar heeft!
 6. Het gebruik van een deep conditioner. Ik hoor je denken, óók nog een deep conditioner? Jazeker, krullen hebben meer hydratatie nodig, omdat ze van nature droger zijn dan andere haartypes. Je kunt dus het beste 1 á 2 keer per week, na de Co wash, ook nog een deep conditioner gebruiken. Breng deze royaal aan in het haar, laat het 20 minuten goed intrekken en spoel de deep conditioner daarna met koud water goed uit.
 7. Het drogen en stylen van je krullen. Als je je haar gewassen en verzorgd hebt, gooi je je haar voorover en knijp je voorzichtig wat water uit je haar. Breng met de ‘’praying hand method’’ de leave-in conditioner aan in het haar. Scrunch de krullen vervolgens, zodat je krullen op een mooie natuurlijke manier opkrullen. Droog het vervolgens met een t-shirt door je haar er voorzichtig in te knopen. Laat dit ongeveer 10 tot 20 minuten zitten en breng daarna een stylingsproduct die bij jouw krullen passen, op de ‘’scrunch’’ manier aan. Voor nog meer volume, kun je een diffuser gebruiken. Let er wel op dat je deze niet op een hete stand zet, maar op een licht warme stand of koelstand.

Styling tips voor krullen met verschillende technieken

Wanneer zie je resultaat met de Curly Girl Methode?

Als je de stappen van de CG Methode volgt en de producten die voor jou werken gebruikt, zul je al direct verschil gaan zien, meer krul of minder pluis bijvoorbeeld. Als je hier vervolgens goed mee door gaat, zul je na ongeveer 6 weken heel veel verschil moeten zien. Na een jaar zul je de echte resultaten gaan zien. Je haar zijn dan voorzien van prachtige, glanzende, gehydrateerde, gedefinieerde, pluisvrije krullen!

Het is verstandig af en toe opnieuw een haartype-check te doen, omdat in de loop van tijd jouw haartype door de goede invloed van de Curly Girl Methode kan gaan veranderen. Blijf ook vooral experimenteren met verschillende producten, zodat je straks precies de behoeften van jouw krullen kent. Ook helpt het om je krullen te laten knippen door een krullenkapper. Veel succes met het ontdekken van jouw krullen!

3 leestips van Beautyfeit.nl

 1. Permanente krullen
 2. Haar met slag knippen
 3. Haar knippen man